Siewert Öholm. Foto: TT

Efter 31 år – nu ber han om ursäkt för hårdrocksdebatten

Uppdaterad
Publicerad

Igår möttes journalisterna Siewert Öholm och Anders Tengner för första gången sedan det historiska tv-avsnittet av debattprogrammet ”Svar Direkt” från 1984. I en fullsatt teaterlokal talade de ut om inslaget om det amerikanska hårdrocksbandet W.A.S.P. som förföljt dem båda i 31 års tid.

Allt började med ett inslag i Barnjournalen, ett nyhetsprogram för barn som sändes mellan 1972 och 1991. Där fick barnen lära sig om det nya, moraliskt tveksamma, bandet W.A.S.P. som precis varit och spelat i Sverige. Sångaren Blackie Lawless hade en sågklinga i skrevet och åt rått kött på scenen. Bandet uppträdde ofta med nakna kvinnor, kättingar och sjöng om att hänge sig åt livets goda.

Chefredaktör ställdes till svars

Siewert Öholm blev förfärad. Han ledde det nystartade debattprogrammet ”Svar Direkt” och kallade in Anders Tengner, den 23-årige chefredaktören för rocktidningen Rocket, som skrivit uppskattande om W.A.S.P., för att ställa honom till svars för hans bristande moral. Tengner satt ensam i en stol och ifrågasattes av allt från upprörda nöjesjournalister, filmaren Staffan Hildebrand, barn så unga som fem år, pensionärer, skolläkare – som alla ansåg att det var oförsvarbart att uppmärksamma ett så förkastligt band.

Det 18 minuter långa inslaget avslutades med att 14-åriga ”Monika” läste upp en dikt:

Gud som haver barnen kär

Se till mig som 13 är

Och som varit på rockkonsert

Fula gubbar på en scen

Rått kött käkar dom och ben

Vrålar som besatt om sex

Om hur djurets lustar väcks

Men jag fattar inget alls

När svärdet klyver flickans hals

Det står ej i Lukasbrevet

Att dom har sågklingor i skrevet

Vart jag mig i världen vänder

Blodet syns från deras händer

Så gud, genom tusen watt

Hjälp mig nu när det blir natt

Blev historiskt

Inom hårdrocksvärlden blev händelsen genast historisk. Dels för att man fick se W.A.S.P. på tv och dels för att avståndet till motståndarna och deras löjeväckande argument blev så tydligt.

Siewerts sätt att säga ”Vasp – vi ar Sattan’s pipel” ingår nu i den svenska hårdrockens folklore. Genom åren har klippet fått eget liv och nagelfarits. ”Monika” hette till exempel egentligen Maria och var dotter till en i ”Svar Direkts” redaktion, och hade mutats med en ny tröja för att läsa upp dikten, som någon helt annan hade skrivit.

Talade ut

Igår kväll möttes Tengner och Öholm för första gången på 31 år – för att få tala ut om klippet som förföljt dem båda. Mötet skedde på en fullsatt teaterlokal i Stockholm, där duon pratade inför 200 hårdrockare. Både Siewert Öholm och Anders Tengner möttes av rungande applåder och samtalet som följde blev ganska hjärtligt, även om Öholm absolut inte tyckte att det var något fel i att hålla en 23-åring ansvarig för ett amerikanskt bands image.

Han påpekade att han inte tänkte be om ursäkt, men att han kunde säga förlåt om Tengner tagit illa upp. En ursäkt som godtogs. Mötet ska användas i en kulturdokumentär om Siewert Öholm av Mattias Lindeblad och Melker Becker som kommer att sändas i K Special här i SVT i höst.

Men om vi vrider tillbaka klockan till 1984 ett slag – hur gick det egentligen för W.A.S.P.? Jo, tvärtemot vad Siewert Öholm ville så gjorde programmet självklart att mängder av rocksugna barn och ungdomar direkt gick och köpte W.A.S.P:s skivor och bandet blev större i Sverige än i många andra länder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.