Flera utländska medier stoppas i Afghanistan. Foto: ANDY RAIN/EPA

Talibanerna stoppar utländska medier i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Talibanerna stoppar bland andra BBC och Deutsche Welle från att sända i Afghanistan. Regeringen blockerar bolagens tv-sändningar på två av de officiella språken i landet, pashto och dari, rapporterar BBC.

Afghanistans talibanregering slår nu till mot utländska medier. Som ett led i den militanta regimens sätt att begränsa medborgerliga rättigheter införs nu sändningsförbud för brittiska BBC, tyska Deutsche Welle, Voice of America och China global television network.

Påverkar sex miljoner tittare

BBC kallar händelsen för ”en oroväckande utveckling” och menar att detta kommer att tpåverka sex miljoner tittare som regelbundet ser kanalernas program på pashto, dari samt uzbekiska.

Bolagens radio- och onlinetjänster har dock inte påverkats.

BBC world services språkchef Tarik Kafala menar att det är av största vikt att afghanska medborgare har tillgång till oberoende journalistik i en tid av ”osäkerhet och turbulens”.

– Vi uppmanar Talibanerna att dra tillbaka beslutet omedelbart, säger Kafala till BBC.

Många journalister lämnat landet

När Talibanerna återtog makten i landet i augusti 2021 flydde många journalister Afghanistan. Beslutet att stoppa internationella medier är ett i raden av en allt mer intensiv auktoritär trend. Det kommer bara dagar efter att regeringen beslutat att inte låta flickor i högstadiet och uppåt återvända till skolbänken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.