Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tarik Saleh tilldelas priset för bästa manus i Cannes

Uppdaterad
Publicerad

Tarik Saleh tilldelades priset för bästa manus på filmfestivalen i Cannes för sin thriller “Boy from heaven”.

– Det här priset betyder allt för mig. Jag ser mig själv i första hand som en manusförfattare, säger han i sitt tacktal.

För sex år sedan slog den svenske regissören Tarik Saleh igenom med “The Nile Hilton incident” som belönades med juryns stora pris på Sundance Film Festival och inte mindre än fem guldbaggar, inklusive Gulbaggen för bästa film.

På lördagskvällen fick den före detta graffitimålaren och programledaren ta emot priset för bästa manus på filmfestivalen i Cannes.

”Inte värt det”

I sitt tacktal berättar Saleh att han inte kan återvända till sitt andra hemland Egypten på grund av sina filmer.

– Någon frågade mig om det är värt det. Självklart är det inte värt det. Jag älskar Egypten, det är förmodligen mitt favoritland i hela världen. Men jag behövde göra det här. Därför vill jag vill dedikera det här priset till unga filmskapare i Egypten. Höj era röster och berätta era historier.

På presskonferensen efter prisutdelningen erkände han något som kan uppfattas som oväntat:

– Jag måste erkänna att jag hatar att regissera. För mig är det ett nödvändigt ont att delta på filminspelningen. Men jag har fantastiska skådespelare.

Utspelar sig i Kairo

Liksom genombrottsfilmen utspelar sig “The boy from heaven” i Egyptens huvudstad Kairo. Denna gång förtäljer Saleh historien om fiskarsonen Adam (Tawfeek Barhom) som i ung ålder blir indragen i ett intrikat politiskt och religiöst maktspel.

I centrum för handlingen står, enligt Saleh själv, den avgrund som öppnar sig framför en karaktär som tvingas göra fruktansvärda val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.