Taylor Swift tar emot hennes andra pris för kvällen, för årets musikvideo. Foto: Matt Sayles/AP/TT

Taylor Swift lyste klarast på VMA:s

Uppdaterad
Publicerad

En gigantisk uppblåsbar rumpa, ett sci-fi-framträdande som hämtat ur ”Tron” och en bakåthandvolt. MTV Video Music Awards var som vanligt inte en subtil tillställning. Taylor Swift var en av de klarast lysande stjärnorna.

Den amerikanska popsångerskan Taylor Swift inledde galan i New Jersey med regnbågar och dans.

– Det här är en väldigt speciell vecka för jag kom precis ut med ett album som heter ”Lover”. Jag har aldrig varit med om att släppa ett album samma vecka som jag gör ett så här massivt galaframträdande. Så jag har fått repa mellan alla albumåtaganden, sade Swift i en intervju inför showen.

Swifts show innebar ett tydligt ställningstagande för hbtq-samhället, med orden ”equality act” blinkande på scenen, som syftar på ett lagförslag som ska stärka dessa minoriteters rättigheter.

Taylor Swift var dessutom en av de mest nominerade inför årets gala och tog hem det tunga priset för årets video, samt video med ett budskap (video for good) för ”You need to calm down”, en låt hon framförde i sitt öppningsnummer.

Uppblåsbar rumpa

Amerikanska singer-songwritern Billie Eilish tog hem sin första statyett, för årets genombrott, och Cardi B prisades för bästa hiphop för ”Money”.

Lil Nas X och Billy Ray Cyrus tog hem en annan av galans tungviktare – årets låt – med ”Old town road (remix)”. Rapparen visade också danstalang under ett fartfyllt och futuristiskt framträdande.

Även den amerikanska sångerskan Lizzo gjorde sitt för att skapa ett minnesvärt nummer, genom att framträda framför en enorm uppblåsbar bikinirumpa.

Grande vs Swift

Förutom Taylor Swift var Ariana Grande en stor favorit inför årets gala. De båda artisterna hade nominerats i tio kategorier vardera.

Grande tilldelades tidigt ett pris – årets sommarlåt, för ”Boyfriend” som hon gör tillsammans med Social House.

Nytt för i år var även kategorin för bästa k-pop, där populära bandet BTS tog hem priset för ”Boy with luv”, som även Halsey medverkar på.

Rapparen Missy Elliott tilldelades ett av galans finaste priser: Michael Jackson Video Vanguard Award. Det har spekulerats om MTV övervägde att döpa om priset i spåren av dokumentären ”Leaving Neverland”, men det har man inte gjort. Däremot omnämns det bara som Video Vanguard Award i ett reklamklipp.

Fakta: Några av priserna

Årets samarbete: Shawn Mendes & Camila Cabello – ”Señorita”

Årets genombrott: Billie Eilish

Bästa pop: Jonas Brothers – ”Sucker”

Bästa hiphop: Cardi B – ”Money”

Bästa k-pop: BTS ft. Halsey – ”Boy with luv”

Bästa dance: The Chainsmokers, Bebe Rexha – ”Call you Mmine”

Bästa video med budskap (video for good): Taylor Swift – ”You need to calm down”

Bästa sommarsång (song of summer): Ariana Grande, Social House – ”Boyfriend”

Årets video: Taylow Swift – ”You need to calm down”

Årets sång: Lil Nas X ft. Billy Ray Cyrus – ”Old town road (Remix)”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.