Foto: TT

Teaterförbundet och Netflix ingår avtal

Uppdaterad
Publicerad

Strömningstjänsten Netflix och fackföreningen Teaterförbundet ingår ett formellt partnerskap och kollektivt ramavtal för den svenska film- och tv-branschen, skriver Dagens Nyheter. Det är första gången ett liknande avtal tecknas mellan en strömningstjänst och Teaterförbundet.

Avtalet innebär dels en inledande ersättning, men också att Teaterförbundets medlemmar som medverkar i en Netflixproduktion kan få ytterligare ersättning beroende på hur mycket filmen eller serien i fråga strömmas. Ytterligare ersättning tillkommer om Netflix säljer produktionen vidare.

– Under förhandlingarna har båda parter visat ett stort engagemang och hängivenhet i att nå en överenskommelse som vi hoppas ytterligare kan stärka det svenska kulturlivet, säger Teaterförbundets Ulf Mårtens, VD för Rättighetsbolaget och chefsförhandlare för upphovsrättsfrågor, till Dagens Nyheter.

Teaterförbundets medlemmar är yrkesverksamma inom teater, film, radio, tv och bio och utgörs av bland annat skådespelare, regissörer, koreografer, scenografer och dansare såväl som teknisk och administrativ personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.