Anna Carlson, Teaterförbundets ordförande. Foto: TT

Teaterförbundet ställer sig bakom skådespelarnas protestbrev

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdag kväll publicerades ett protestbrev där 456 kvinnliga skådespelare tillsammans berättar om sexuella trakasserier. Teaterförbundets ordförande Anna Carlson ser positivt på initiativet.
– Jag tycker att det är otroligt modigt och bra gjort.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om att vittnesmål om trakasserier inom teaterbranschen inte följs upp.

Det hoppas Anna Carlson, ordförande i Teaterförbundet att det kommer ändras på tack vare det stora teaterupprop som publicerades under onsdag eftermiddag.

– Så sent som i måndags togs det beslut om att göra en ny enkätundersökning. Vi måste fortfarande ha en statistiskt belagd undersökning som kan hjälpa oss att kartlägga hela området, var övergreppen skett och om det minskat eller ökat.

– Annars är risken att det blir som sist då det inkom för få svar och undersökningen slogs bort, säger Carlson.

Ställer sig bakom uppropet

Anna Carlson är glad över att så många kvinnor inom skådespelaryrket gått ut och vågat berätta om sina upplevelser, och Teaterförbundet står bakom dagens uppror.

– Hela metoo-kampanjen har visat att kvinnor äntligen vågar prata och jag välkomnar att det fått det här resultatet.

Enligt Carlson har Teaterförbundet under flera år samverkat med motparten scenkonstinstitutionerna, ett arbete som hon menar måste förstärkas och intensifieras.

– Min uppgift som ordförande för Teaterförbundet är att verka för de här kvinnorna. Jag ställer mig naturligtvis bakom de krav på nolltolerans som skådespelarna kräver, säger Anna Carlson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppropet Tystnad tagning

Mer i ämnet