• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Kulturen föds på nytt nu, för att vi har förstått att vi måste fortsätta leva, säger Elijah, dj och musikproducent. Foto: Kureni/SVT

Dj:n om Ukrainas technoscen: ”Kulturen föds på nytt nu”

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina var en av de ledande länderna i Europa inom elektronisk musik och känt för sina livliga technoklubbar och festivaler – men när kriget bröt ut fick det ett abrupt slut. Nu kommer musikscenen sakta tillbaka till liv genom välgörenhetsevenemang.

I helgen höll ukrainske musikproducenten och dj:n Elijah sin första spelning sedan kriget bröt ut på välgörenhetseventet ”Kureni Dobra” i Kiev.

– Kulturen föds på nytt nu, för att vi har förstått att vi måste fortsätta leva, säger Elijah. 

Huvudmålet med eventet var att samla in pengar till en del av den ukrainska armén, samt ge besökarna en paus från verkligheten.

– Det var fint att se att människor börja känna lite glädje. Det är en droppe i havet – men allt vi har just nu, säger Elijah. 

”Finns behov av det kulturella, sociala och morala”

Eventet ”Kureni Dobra” var ett av flera exempel där technoanhängare på senare tid hjälpt till att återställa den förlorade elektroniska musikscenen i Ukraina.

Bland annat anordnades även ett ”uppstädningsrejv” i Jahidne i Tjerniv, där över 200 ukrainska ungdomar hjälpte till att städa upp den delvis förstörda byn till tonerna av technomusik.

I huvudstaden Kiev, som innan kriget kallades för ”det nya Berlin”, har flera internationellt kända technoklubbar använts för kulturevenemang i välgörenhetssyfte.

– Eventen som arrangeras nu är mer småskaliga – utan stor budget, utan ljus och sådant som förekom innan på större technoevents i Ukraina. Nu finns det mer uppdämt behov av att koppla eventen till det kulturella, sociala och morala, säger Pavlo Derhachov, ägare till nattklubben Otel i Kiev.

Pavlo Derhachov menar dock att det ännu inte är läge att helt öppna upp för dans och fest i landet.   

– Det är viktigt att samla människor i reflektion om vad som pågår och vad som är viktigt. Det är en tuff, men intressant tid som lär oss att samarbeta och vara ärliga gentemot varandra.    

Hör musikproducenten och dj:n Elijah berätta om sin spelning i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.