Tecknare, författare och journalister i upprop mot kulturkanon

Uppdaterad
Publicerad

Företrädare för nio intresseorganisationer och fackförbund har undertecknat ett upprop mot den svenska kulturkanon som regeringen föreslagit.

”Vi vill samstämmigt och bestämt avråda från genomförande av en svensk kulturkanon”, skriver de i det gemensamma uttalandet.

Journalistförbundet, Fackförbundet scen & film, Författarförbundet, Svenska tecknare, Svenska fotografers förbund, Dramatikerförbundet, Föreningen Svenska tonsättare, Konstnärernas riksorganisation och Svenska scenkonstregissörer har skrivit under en gemensam skrivelse där de motsätter sig en nationella kulturkanon.

”Vi vill samstämmigt och bestämt avråda från genomförande av en svensk kulturkanon. Vi menar att intresse, engagemang och kunskap om konst och kultur främjas bättre genom långsiktiga satsningar på såväl samtida konst som kulturarv”, skriver de.

Kultursverige skeptiska

En kulturkanon går ut på att ett antal verk listas som extra viktiga eller bra. En kanon kan sedan användas i till exempel skolundervisning eller i test för att få svenskt medborgarskap.

Regeringen har föreslagit att kulturinstitutioner ska ta fram listan, men hittills verkar få av de tilltänka vara intresserade. Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm har berättat för Dagens Nyheter att han inte kommer vara involverad och även Dramatens teaterchef Mattias Andersson har varit skeptisk till att delta.

”Det finns ingen motsättning”

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) har tidigare skrivit i ett mejl till Kulturnyheterna att hon inte håller med om kritiken som riktats mot kulturkanonförslaget.

”Det finns ingen motsättning mellan att satsa på kultur och att införa en kulturkanon. Jag är själv svensklärare och har därför, precis som författarna skriver, både studerat litteratur i utbildningen och undervisat elever. För mig finns det inget motsatsförhållande mellan en kanon och lärarnas kompetens att föra vidare kulturskatten”, skrev hon då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.