Statsepidemiologen är skeptiskt till rave-fester. Foto: SVT/TT

Tegnell varnar för rejv: ”Risken för smittspridning är stor”

Uppdaterad
Publicerad

Statsepidemiolog Anders Tegnell pekar ut rejvfester och open air-evenemang som riskaktiviteter, och menar att risken ökar för en stor smittspridning.

Efter en vår av social distansering kommer uppgifter om att skogsrejv och open air-fester blivit vanligare runt om i landet under sommaren. Dagens Nyheter rapporterar om fler illegala rejvfester i Stockholms skogar och i helgen stoppade polisen i Stockholm en olaglig skogsfest med runt 700 deltagare på Ekerö.

I en intervju med Musikguiden i P3 varnar statsepidemiolog Anders Tegnell för att gå på rejv.

– Rejv är ju ett typexempel på en aktivitet där man står väldigt nära varandra. Man hoppar, kanske ropar och sjunger väldigt mycket, och det finns mycket saliv i luften. Det gör att risken att man ska få en stor smittspridning är ganska stor, säger han.

Ger tips för säkert rejv

På frågan om hur man ändå kan arrangera ett lagligt och smittsäkert rave, säger Anders Tegnell:

– Man ska börja med att vara mindre än 50 personer. Sedan ska man förmodligen be polisen om tillstånd. Man ska se till att folk kan hålla avstånd ordentligt, och att det finns tillgång till handtvätt och handsprit. Och vara noga med att de som kommer dit inte får vara det minsta sjuka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.