Varje helg hålls illegala skogsrejv runt om i landet. Foto: privat

Musikjournalisten: Olagliga rejvfester varje helg i hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter en stilla vår har den illegala rejvscenen vaknat under sommaren. I helgen stoppades en skogsfest med runt 700 deltagare i Stockholm och runt om i landet hålls liknande rejvfester varje helg, ibland med hundratals deltagare, säger musikjournalisten Oscar Kangro.

I helgen stoppade polisen i Stockholm en olaglig skogsfest med runt 700 deltagare på Ekerö, och Stockholmspolisen säger till Dagens nyheter att de fått allt fler larm om skogsrejv, även kallat open air, under de senaste åren.

Enligt Oscar Kangro från Musikguiden i P3, som rapporterat om de senaste veckornas fester, har den illegala rejvscenen vaknat efter en stilla vår.

– Tidigare har det inte varit fester i samma utsträckning på grund av corona, men nu finns åtminstone ett gäng evenemang runtom i landet varje helg, säger han.

Bilden bekräftas av en anonym rejventusiast som Kulturnyheterna pratat med.

– I år har varit rekord för utomhusrejv. Jag har varit på cirka 10 stycken de senaste tre veckorna varav jag har volontärarbetat på tre: stått i baren, delat ut öl och lustgasballonger. När klubbarna är stängda och det blir fullt på krogarna tidigt så söker sig folk till skogsfesterna.

Samlar hundratals personer

Musikjournalisten Oscar Kangro säger att antalet deltagare varierar beroende på typ av fest, det kan vara allt från 50 personer till hundratals som samlas. Den anonyma rejvaren säger att de fester hen varit på samlat omkring hundra personer.

– Det är ballt att festa i skogen, färgerna är coola bland träden. Ofta är det nära till badplatser där man kan bada under eller efter festen, sedan är det bättre dj:s på skogsfesterna. Fler tjejer som lirar. Allt är bättre på skogsfesterna. Inga bråk, vi jiddrar inte på rejv, säger hen till Kulturnyheterna.

Se skogsrejv i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.