Abortfrågan är en återkommande konfliktyta i USA. På bilden möts demonstranter för och emot abort under demonstrationen ”March for life” i Washington tidigare i år. Foto: TT

Tennessee reser monument för aborterade foster

Uppdaterad
Publicerad

Ett monument kommer att resas i Nashville som ska hedra aborterade foster, efter ett beslut i senaten i Tennessee. Idéen hyllas av flera politiska röster som är mot abort, men får också hård kritik av rörelsen som är för fri abort för kvinnor i landet.

Senaten i Tennessee röstade igenom förslaget med en klar majoritet, 23-3. Tanken är att monumentet ska tillägnas, inte bara de aborterade fostren, utan också de män och kvinnor som har blivit ”offer för abort”.

Monumentet ska heta ”Tennessee Monument to Unborn Children, In Memory of the Victims of Abortion: Babies, Women, and Men.”

”Skambelägger kvinnor”

Republikanen Jerry Sexton, en av de som förespråkar monumentet, sa enligt Action News 5 att det nya monumentet ska komplettera de två tidigare monumenten som hedrar de som dog i Förintelsen och de som dog under slaveriet.

– Vi vill inte inte att dessa hemskheter ska inträffa igen, så det nya monumentet ska vara i referens till de andra två, sa han innan röstningen genomfördes.

Organisationen Planned Parenthood är en av flera organisationer för abort som har varit motståndare till monumentet. De menar istället att det egentliga syftet med monumentet är att skambelägga de kvinnor som valt att göra abort.

– Vår första reaktion på detta förslag är att det är en annan form av politiskt ställningstagande för att skapa en fientlig miljö mot reproduktiv hälsa, säger Tereva Parham, som är talesperson för Planned Parenthood.

Det är ännu oklart exakt var monumentet ska stå och hur det ska se ut. Klart är dock att det kommer att krävas privat finansiering för att det ska kunna resas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer