Peter Schreier. Foto: Hendrik Schmidt/TT

Tenoren Peter Schreier är död

Uppdaterad
Publicerad

Den tyske operasångaren Peter Schreier har avlidit, det rapporterar Danmarks Radio. Han sjöng i sin första opera 1959 och var känd för sina tolkningar av Bach och Mozart.

Den tyske operasångaren Peter Schreier har avlidit, rapporterar Danmarks Radio. Schreier föddes i Meissen i östra Tyskland och verkade i Dresden, men blev också känd utanför dåvarande Östtyskland. Han var bland annat ledamot av svenska Kungliga Musikaliska Akademien, den består av högst 100 svenska och 70 utländska ledamöter.

Peter Schreier drog sig tillbaka från operascenen 2000, då han var 65 år gammal, men fortsatte att vara verksam som lärare. Han sjöng i sin första opera 1959 och spelade på många scener runtom i världen. Han var känd för sina tolkningar av Bach och Mozart, men hans repertoar inkluderade Wagner och han sjöng vid Bayreuthfestivalen 1966.

Peter Schreier blev 84 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.