Till vänster Andreas Rocksén. Till höger konferenciern intervjuar skaparen bakom filmen ”The Dark Horse” på festivalens första dag. Foto: Stefan Bohlin / Ramadam

Filmfestival ställs in på grund av terrorhot

Uppdaterad
Publicerad

Filmfestivalen Ramdam i den belgiska staden Tournai skulle ha pågått fram till nästa tisdag. Men enligt den belgiska tidningen Le Soir tvingades polis under torsdagskvällen utrymma festivalens lokaler på grund av terrorhot.

Den stoppade festivalen sägs vara ett led i Belgiens förhöjda säkerhet med anledning av den terrorcell som sägs befinna sig i landet. Förra veckan sköt belgisk polis ihjäl två misstänkta terrorister i staden Verviers i östra Belgien.

Svensk film kan vara anledning till stängningen

Filmskaparen Andreas Rocksén var på väg till festivalen när han fick beskedet. Hans film ”Diktaturens fångar” var en av de som skulle visas och nämns också som en bidragande faktor till att Ramdam tvingas ställa in.

– Polisen har nämnt filmen som en av flera problematiska programpunkter. Men jag och arrangörerna bedömer att det i så fall snarare har med filmens namn att göra, som på franska heter ”L'Essence du Terreur”, än själva innehållet, säger Andreas Rocksén till Kulturnyheterna.

Hur känns det för dig att festivalen stänger?

– Jag tycker att det är otroligt sorgligt, dels för egen del för jag gör ju film för att föra fram ett budskap. Men det är frågan om mycket större saker än så. Att man med hot kan stoppa filmer som vågar säga något om vår tid är helt fruktansvärt.

”Finns en hotbild”

”Diktaturens fångar” handlar om journalisterna Johan Perssons och Martin Schibbyes försök att rapportera från våldet i den stängda delstaten Ogaden i Etiopien. Bildmaterial som avslöjade regimens godtyckliga gripanden och tortyr smugglades ut ur Etiopien av Abdullah Hussein. Han var tidigare den regionale presidentens rådgivare och chef för Ogadens tv-kanal, Cakaara News.

Andreas Rocksén berättar att det finns en hotbild mot filmen och Abdullah Hussein på grund av detta. Men han menar att det är långsökt att tänka att den etiopiska regimen skulle ligga bakom hoten i Tournai.

– Men det finns en hotbild mot filmen så det är klart att jag har funderat på om det kan ha något med hoten mot festivalen att göra, säger Rocksén.

Vill visa ”störande filmer”

Ramdam säger sig visa filmer som är ”qui derange”, det vill säga störande. Men Rocksén upplever inte programmet som särskilt utmanande. Bland annat finns ”Taken 3”, ”Hobbit” och Angelina Jolies ”Invincible” bland visningarna.

Under gårdagskvällen umgicks han med arrangörerna. Han berättar att de då pekade ut filmen ”Timbuktu” som möjlig källa till hoten.

Den fransk-mauretanska filmen har visats och även prisats på flera av de största filmfestivalerna och är nu nominerad till en Oscar i kategorin Bästa icke engelskspråkiga film. Regissören följer vanliga människor och den vardagsterror som de utsätts för av islamister i staden Timbuktu i Mali.

– Men att hoten är direkt riktade mot Timbuktu är inget som polisen har bekräftat, säger Andreas Rocksén.

Manifestation anordnas

Han berättar att det ikväll planeras en manifestation mot hoten och att det också finns planer på att försöka flytta visningarna till en annan stad.

– Jag tycker absolut inte att man ska vika sig för den här typen av hot och våld. Man måste kunna visa film och ingen av de här filmerna är provocerande på det sättet. Går det att ordna så att min film kan visas på en annan plats som kommer jag verkligen vilja delta i det.

På sin sajt kommenterar festivalledningen det som skett: ”Vi hörsammar det juridiska beslut som kom i eftermiddags om att stänga biografkomplexet Imagix under hela festivalen. Vi beklagar djupt att behöva meddela publiken i salongerna det här beslutet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.