Tre fingrar upp i luften markerar mot förtyck. Foto: TT Bild

”Hunger games”-tecken kan förbjudas

Uppdaterad
Publicerad

Thailändska demonstranter har börjat protestera mot militärkuppen genom att höja armen och hålla tre fingrar i luften. En gest som tros ha hämtats från de populära ”Hunger games”-filmerna.

”Kära #Hunger Games. Vi har gjort ert tecken till vårt eget. Vår kamp är inte fiktion. Tack”, skriver en av demonstranterna på twitter, uppger BBC.

Gesten är ett återkommande inslag i succé-filmerna. De mellersta fingrarna hålls upp som en tyst protest används av den ”goda” sidan – detta för att markera avstånd mot den växande auktoritära staten Panem.

Riskerar att gripas

Helt säkert är det ändå inte att gesten är direkt hämtad från ”Hunger Games”-filmerna. Tre fingrar står även för frihet, jämlikhet och broderskap – Frankrikes motto.

Enligt Thailändsk media ska de tre fingrarna spritt sig så snabbt att ledare för militärkuppen nu varnar för gripanden om fler än fem personer samlas och tillsammans utövar gesten.

Kan förbjudas

Just nu pågår en diskussion inom den thailändska militären om huruvida tecknet ska förbjudas eller inte.

– Vi kommer först att se i vilket sammanhang som personen gör tecknet, vad tecknet är tänkt att kommunicera, säger militärens talesperson Winthai Suware till Bangkok Post, enligt TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.