The Ark senast det begav sig på scenen. Foto: Bertil Ericson, TT

The Ark återförenas – åker på turné i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Hyllade hitmakare, folkkära schlagervinnare, normbrytare. The Ark var, tills de splittrades 2011, ett minst sagt mångfacetterat band. Nu står det klart att de återförenas för en sommarturné. Men någon ny musik har bandet inte utlovat.
– Vi är inte ute i sommar för att uträtta något nytt artistiskt, utan för att fira att The Ark blev av, säger Ola Salo, sångare i The Ark, till Kulturnyheterna.

Året var 1991. Platsen var Rottne utanför Växjö. Det var här det startade: glamrockbandet The Ark bildades.

Fem år senare stod The Ark på scen som förband till Kent på deras Skandinavien-turné. Genombrottet kom år 2000 med singeln It takes a fool to remain sane.

Folkkära normbrytare

Med album som We are the Ark (2000), In lust we trust (2002) och State of the ark (2004), har bandet klättrat sig in på både topplistor och i svenskarnas skivsamlingar.

Skivan Arkeology (2011) blev deras sista innan de upplöstes samma år.

Ola Salo under The Arks avskedsturné 2011 – här på Gröna Lund i Stockholm Foto: Bertil Ericson, TT

Men under torsdagen stod det klart att Ola Salo, Mikael Jepson, Martin Axén, Jens Andersson, Sylvester Schlegel och Lars ”Leari” Ljungberg återförenas igen för en turné, 20 år efter genombrottet.

Bandet kommer bland annat spela i Linköping, Umeå, Helsingborg, Göteborg och Oskarshamn.

Vad var det som gjorde att ni ville börja spela igen?

– Saknad i kombination med att de här jubileerna började komma emot oss. Det är ju både 20 år sedan debuten, snart 30 år sedan bandet startade och tio år sedan vi annonserade att bandet skulle lägga ner. Vi ville göra något av det och då föddes idén, säger Sylvester Schlegel, trummis i The Ark, till Kulturnyheterna.

The Arks sättning för 2020. Foto: Johan Tholson

Sedan uppbrottet 2011 har bandmedlemmarna ägnat sig åt både det ena och det andra. Några av dem väckte liv i bandmedlemmarnas gamla musikprojekt Stereo Explosion, Ola Salo spelade Jesus i musikalen Jesus Christ Superstar och Jens Andersson och Mikael Jepson startade syntpopduon NGHT.

Någon ny musik har bandet dock inte utlovat.

– När vi lade ner The Ark var det för att vi var klara med vår artistiska gärning, att vi hade uträttat det vi skulle. Och det står vi fast vid. Vi är inte ute i sommar för att uträtta något nytt, utan för att fira att The Ark blev av, säger Ola Salo, sångare i bandet, till Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer