Karin Dreijer Andersson på scenen med sitt The Knife i Göteborg. Foto: Scanpix

The Knifes krav: ”Släpp Pussy Riot!”

Uppdaterad
Publicerad

På årsdagen av fängelsedomen mot Pussy Riot demonstrerade The Knife på scenen – med hjälp av aerobics.

Den 10 augusti gjorde The Knife en efterlängtad spelning på Way Out West-festivalen i Göteborg. Konserten var en del av bandets pågående ”Shaking the Habitual Show”-turné, och innan syskonen Dreijer klev på scenen med sin dansgrupp, stod new age-aerobicsinstruktören Tarek Halaby för uppvärmningen.

Den skäggbeklädde, glittersminkade instruktören sportade rosa kimono och mängder av halsband, medan han fick publiken att härma hans gymparörelser och ropa med i olika ramsor.

Pussy Riot

”Vi är alla Pussy Riot!”

Hela The Knifes turné, och albumet med samma namn, präglas av politiska budskap. I Göteborg hölls uppvärmningen ganska neutral, men när bandet i helgen gav samma show på den belgiska festivalen Pukkelpop, dundrade ett tydligt budskap ut i natten.

För att uppmärksamma att det var ett år sedan tre medlemmar ur aktivistgruppen Pussy Riot dömdes till fängelsestraff, fick Tarek Halaby hela publiken att ropa med i The Knifes krav:

”Släpp Pussy Riot! Vi är alla Pussy Riot!”

Publicerade protesten på Youtube

Omgiven av The Knife-medlemmarna och -dansarna, iklädda Pussy Riot-inspirerade huvor, krävde Halaby att Maria Alyokhina och Nadezhda Tolokonnikova ska släppas från fängelsena i Ryssland omgående.

Han krävde också att all diskriminering i Ryssland ska stoppas.

Hela aktionen i Belgien filmades, och kan ses på The Knifes Youtubekanal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pussy Riot

Mer i ämnet