Christian ”Chepe” Salazar Campos, Douglas ”Dogge” Léon och Hugo ”Salla” Salazar Campos i The Latin Kings år 2000. Foto: TT bildVisa alla (2)
Visa alla (2)

The Latin Kings hyllas av kollegor

Uppdaterad
Publicerad

Tjugo år sedan debutskivan och nyligen invalda i svenska Music hall of fame – i kväll kraftsamlar musik-Sverige för att hylla The Latin Kings med en konsert på Hamburger Börs i Stockholm.

Efter genombrottet 1994 med albumet ”Välkommen till förorten” släppte The Latin Kings ytterligare tre skivor. Under kvällens konsert är det låtar från platta nummer två – ”I skuggan av betongen” från 1997 – som tolkas av den svenska hip hop-, soul- och popeliten.

Totalt uppträder ett fyrtiotal artister, däribland Petter, Linda Pira, Timbuktu, Jenny Wilson och Mack Beats.

”Kontrast till i dag”

En som tar plats på scen är stjärnskottet Sabina Ddumba, som tidigare i vår släppte sin hyllade debutsingel ”Scarred for life”.

Vad har du för relation till Latin Kings?

– Jag är för ung för att kunna säga att jag växte upp med dem (Sabina Ddumba är tjugo år), men på senare tid har jag letat mig tillbaka och lyssnat in mig. Det var verkligen där och då den svenska hip hopen startade. Storheten är det enkla, det är speciellt att lyssna på deras musik i dag eftersom det är så avskalat, verkligen en kontrast till de komplicerade hip hop-produktioner som görs nu.

”Ska rappa”

Vad har de betytt för den svenska musikscenen?

– De har varit en stor inspirationskälla, många svenska rappare håller dem som anledningen till att de själva börjat syssla med musik. Man hör ofta 30-plussarna säga att de har dem att tacka för allt. Jag är sångare och har kanske haft lite andra inspirationskällor än Latin Kings, men jag känner en jättestor respekt för vad de gjort.

Så vad ska du göra i kväll?

– Jag ska faktiskt rappa, det brukar jag inte göra. Vilken låt det blir får ni se där och då, det blir en surprise!

Dogge avstår

Stjärnglansen till trots – kvällens till synes givna huvudperson, The Latin Kings frontfigur Douglas Léon, alias Dogge Doggelito, har avböjt att medverka. Medlemmarna har tidigare berättat om att de interna konflikter som ledde fram till att gruppen splittrades 2004 fortfarande sitter i.

– Jag vill inte vara med, det är ställningstagande jag gjort, säger Dogge Doggelito till Kulturnyheterna.

– Jag tycker att det är trist att de inte kunde göra konserten på Fittja äng eller ute i betongen i stället, där vi kommer ifrån. Man kunde bjudit alla ungdomar här på något de annars inte har tillgång till. Men det är upp till arrangörerna, är de nöjda så är jag är glad för deras skull.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer