Seth Cohen (Adam Brody), Marissa Cooper (Mischa Barton), Ryan Atwood (Ben McKenzie) och Summer Roberts (Rachel Bilson) Foto: TT

The O.C. fyller 15 år – så ynglade serien av sig på tv-landskapet

Publicerad

– Who are you?

– Whoever you want me to be.

Fråga någon som var tidig tonåring 2003 och såg på tv-repriser efter skoldagens slut. Repliken från Marissa Cooper och Ryans Atwoods första möte i första säsongen av tv-serien O.C. är fortfarande elektrisk.

Ryan röker en cigarett som Marlon Brando och bär en tidstypisk choker runt halsen. Skådespelaren Ben McKenzie är uppenbart mycket äldre än de 15-ish han gestaltar – men strunt i det!

Marissa (Mischa Barton) har plattat hår, platt mage och stora, ledsna ögon.

The O.C. står för Orange county. Det kaliforniska paradiset för golfande semientreprenörer och rika, vackra tonåringar med stora problem. I veckan har det gått 15 år sedan serien hade premiär. Den orkade fyra år men ingenting blev så bra som de första, skälvande avsnitten om alkoholförgiftning, välgörenhetsgalor och skuldtyngda fäder.

Hur O.C. ynglade av sig

Ryan och Marissas kärlek är omöjlig för att hon är rik och han kommer från arbetarklasstaden Chino. I Chino har allting ett gråaktigt filter, för att kontrastera evighetsbassänger och pikétröjorna på solkusten. Trots att väderleken borde vara ungefär densamma.

Soundtracket till The O.C. bidrog sannolikt också till seriens popularitet. Jeff Buckleys version av Leonard Cohens Hallelujah var anthem.

Lagom till kristallbröllopet mellan The O.C. och seriens alla tittare, är det värt att påminna om den tv-skatt som följt i dess fotspår:

Lauren Conrad deltog i reality-serierna Laguna beach och The hills. Foto: TT

När reality-serien Laguna beach lanserades 2004 var undertiteln The real Orange County. Konceptet med verklighetens Marissor: vita tjejer med mycket pengar och ömma hjärtan tog sig sedan vidare till Los Angeles med uppföljaren The hills – och till New York med The city. Många killar avverkades. Vänner kom och vänner gick. Allt som allt följde tv-publiken Lauren Conrad och hennes krets i sex år. Tack vare The O.C.

Luren Conrad, Audrina Patridge och Whitney Port från The hills. Foto: TT

Faktum är att Laguna beach-konceptet gick så bra att det öppnade slussarna till reality-seriernas syndaflod. Jersey shore (2009) till exempel.

The real housewives of Orange county hade premiär 2006. Upplägget är vad programtiteln gör gällande. Rika hemmafruar i södra Kalifornien. Ungefär i samma ålder som Laguna beach-ungdomarnas föräldrar. Liksom somliga mödrar i The O.C. sysselsätter de sig bland annat med välgörenhetspartyn och vinluncher. Efter Orange county expanderade serien i USA till New York, Atlanta, New Jersey, Washington D.C, Beverly Hills, Miami, Potomac och Dallas. En blandning mellan The O.C. och dramaserien Desperate housewives från 2004.

Möjligen kan handlingen ha inspirerat till vår lokala långkörare Svenska Hollywoodfruar (2009) och dess spinoffprogram Svenska New York-fruar, Montazami med vänner, Maria and Mindy – Best friends forever och The Eklands.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.