Shane MacGowan, sångare i The Pogues. Bilden togs 2007. Foto: TT

The Pogues: Fairytale of New York får censureras

Uppdaterad
Publicerad

Det nedsättande ordet ”faggot” kan komma att strykas ur The Pogues världskända jullåt Fairytale of New York. Anledningen är nyväckt kritik från flera håll som menar att ordet gör låttexten homofobisk.
– Om folk inte förstår att jag försökt att porträttera en karaktär så autentiskt som möjligt har jag inget emot att de tar bort ordet, säger frontfiguren Shane MacGowan i ett uttalande.

Inför julsäsongen har det irländskt-brittiska bandet The Pogues låtklassiker Fairytale of New York utsatts för nyväckt kritik för att ha med det nedsättande ordet ”faggot” i låttexten. Kritiken har hörts förut, men då har bandets frontfigur Shane MacGowan bestämt tillbakavisat den.

Det är bland annat två programledare i den brittiska tv-showen ”The tonight show” som framfört sina invändningar. Stephen Byrne skriver i en tweet att han upplevt obehag när 200 personer på en klubb hurrade och sjöng fram ett ord som använts för att få honom att känna sig som en ”outsider”.

Går med på censur

Den här gången svarar Shane MacGowan visserligen med att hävda att ordet skrevs för att spegla en karaktär från en särskild generation och en viss tidspunkt i historien autentiskt. Men även att han är okej med att stryka ordet ur låten, eftersom han inte vill bli indragen i någon konflikt.

– Om folk inte förstår att jag försökt att porträttera en karaktär så autentiskt som möjligt har jag inget emot att de tar bort ordet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer