The Square-producenten: ”Fantastiskt avslut på filmen”

Uppdaterad
Publicerad

Att The Square nu har chansen att ta hem en Oscar innebär ett uppsving för Ruben Östlund i USA, enligt filmens producent Erik Hemmendorff.

– Han är en vinnarskalle och det gillar de, och det här gör att vi kan träffa vem vi vill, säger han till Kulturnyheterna.

Under tisdagseftermiddagen offentliggjordes årets Oscarsnomineringar, och bland filmerna som nominerats i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film fanns Ruben Östlunds The Square.

Filmens producent Erik Hemmendorff säger till Kulturnyheterna att han naturligtvis är glad över beskedet och att The Square tog hem Guldpalmen i Cannes 2017 kan vara en anledningarna till att den nu nominerats.

– Det här gänget i Palm Springs som röstar fram filmerna är en otroligt speciell grupp människor, så man kunde inte veta hur det skulle bli. Men Guldpalmen hjälper, så är det nog.

”Fantastiskt sätt att avsluta filmen”

Erik Hemmendorff berättar att han själv precis som Ruben Östlund, som befinner sig på filmfestivalen Sundance i Utah, skrek rakt ut av glädje när beskedet kom under morgonen amerikansk tid.

– Det här innebär att vi får fortsätta med The Square ett tag till – och rent krasst innebär det några hundra tusen till biobesök i världen. Det blir ett fantastiskt sätt att avsluta filmen.

Enligt Erik Hemmendorff har filmen oavsett hur det går i Oscarsgalan i mars ändå redan vunnit det finaste priset för en filmare – Guldpalmen i Cannes.

– Det här är ju mer cirkus, men det betyder att väldigt många som jobbat med The Square får avsluta det här på ett kul sätt.

”Han är en vinnarskalle”

Enligt Erik Hemmendorff finns det bara en film som kan konkurrera med The Square i tävlingskategorin – dock vill han inte säga vilken. Däremot säger han att nomineringen gör att Ruben Östlunds arbete på den amerikanska marknaden nu kommer att bli enklare.

– Ruben är redan enormt populär som person och regissör i USA. Han är en vinnarskalle och det gillar de, och det här gör att vi kan träffa vem vi vill.

Regissören själv firade dock inte nomineringen med det traditionsenliga glaset champagne – snarare med att ge sig ut i pisten, enligt Erik Hemmendorff.

– Som den gamla skidåkare han är firade Ruben med ett åk i backen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.