Thielska galleriet Foto: TT

Klart: Thielska galleriet får köpa sin lokal – men donatorn har hoppat av

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre år får Thielska galleriet grönt ljus för att köpa sina lokaler av Statens fastighetsverk, men donatorn som skulle finansiera köpet har hoppat av.
– Jag hoppas kunna övertyga honom igen, säger Peter Egardt, styrelseordförande för Thielska galleriet.

Äntligen. Det var känslan när Peter Egardt läste vårändringsbudgeten som kom under onsdagsmorgonen. Där står det klart och tydligt att Stiftelsen Thielska galleriet ska få köpa fastigheten de disponerar av statens fastighetsverk, något museet kämpat för i över tre år.

”Givandets glädje avtagit”

Anledningen är att Thielskas styrelse anser att fastighetsverkets marknadshyror är för höga och att de tror att de skulle spara pengar om de ägde byggnaden själva. För att halvstatliga Thielska galleriet ska få köpa huset av fastighetsverket behövs 25 miljoner kronor, för betalning samt för en renoveringsfond. Pengar de alltså blev lovade av en anonym donator, men när beslutet dröjt har donatorn dragit sig ur.

– Han sa att efter alla dessa år så hade givandets glädje avtagit, så han vill inte ställa upp längre. Nu söker jag honom men han ligger på sjukhus så jag vet inte om han kan tänkas ändra sig. Jag hoppas ju att jag kan övertyga honom om att det vore bra, men jag vet inte, säger Peter Egardt.

Svårt hitta ny donator

Om han inte ställer upp, vad gör ni då?

– Ja, då har vi problem. Det är ju inte så där alldeles enkelt att hitta en donator som är beredd att ställa upp med 25 miljoner kronor på ett bräde till en statlig stiftelse. Jag kommer se om det finns andra alternativ men prognosen är väl inte jättegod, i synnerhet inte i dessa tider.

Riksdagen kommer att fatta beslut om vårändringsbudgeten i början av sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.