Thielska och Dramaten. Foto: Naina Helén Jåma/Jonas Ekströmer/TT

Miljoner till Dramaten och Riksarkivet i vårbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och mediebranschen har skakats av pandemin och ett krispaket om 500 miljoner kronor till kulturen och 200 miljoner till krisande medier har tidigare presenterats, men i regeringens vårändringsbudget är inte mycket nytt.

Utöver det som redan är känt, föreslår regeringen i vårändringsbudgeten att strax över 106 miljoner kronor tillförs till kultur, medier, trossamfund och fritid, med lejonparten till folkbildningen via folkhögskolor som föreslås få 92 miljoner för att: ”möta ökade behov av utbildning hos vuxna som behöver återkomma i arbete”.

Åtta miljoner ska tillföras till nationalscenen Dramaten för en installationen av ett nytt övermaskineri som kostat mer än vad som tidigare bedömts.

Riksarkivets anslag ökas med över 16 miljoner för att bekosta en flytt under våren 2020. Bland annat ska krigsarkivet byta lokaler och flytten medför säkerhetsåtgärder.

Stiftelsen Thielska galleriet ska få köpa fastigheten de disponerar av statens fastighetsverk.

Läs mer om de 200 miljoner som tidigare lagts undan för medier och de 500 miljoner som tilldelas kulturen i form av krisstöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer