Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Artisten och skådespelaren Thorsten Flinck har diskvalificerats från Melodifestivalen eftersom han står åtalad för brott. Foto: Jessica Gow/TT

Ovissheternas tid: Thorsten Flinck-diskningen kan omprövas

Uppdaterad
Publicerad

Mellovecka nummer två har dominerats av nyheten att skådespelaren Thorsten Flinck diskvalificeras från tävlingen. Istället tar artisten Jan Johansen över en låt som han – om han har otur – kanske måste lämna bort igen.
– Det har jag inte hört förut, säger Jan Johansen till SVT Nyheter.

Låten Miraklernas tid måste klinga falskt i skådespelaren Thorsten Flincks öron efter att han diskvalificerades från Melodifestivalen bara en vecka innan har skulle få sjunga den för svenska folket. Anledningen är att Flinck befinner sig i en rättsprocess där han står åtalad för olaga hot och skadegörelse.

Istället är det melloveteranen Jan Johansen som verkar befinna sig i en tid av mirakel. Först blir både han och hans mellohit Se på mig från 1995 hyllade i första deltävlingens mellanakt. Någon dag senare bjuds han in att ta över ett helt tävlingsbidrag och vara med och konkurrera om en Eurovision-biljett.

Ovissheternas tid

Men vid en närmare titt verkar det vara mycket osäkert vilket slags tid de båda artisterna lever i. Om domen i Thorsten Flincks rättprocess faller innan Melodifestivalens final, kan han få göra comeback i tävlingen och ta tillbaka sin låt. Givet att Jan Johansen lyckas gå vidare med låten efter deltävlingen i Göteborg, förstås.

– Det är möjligt att den här domen skulle kunna komma innan den sjunde mars och att den är på något sätt är friande eller lindrig. Det skulle göra att vi skulle kunna ompröva det här beslutet, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius till SVT Nyheter.

”Inte hört förut”

När SVT Nyheter träffar Jan Johansen efter genrepet står det klart att Thorsten Flincks potentiella comeback är ny information för honom.

– Det har jag inte hört förut. Jag vet inte vad jag ska säga. Det skulle kännas tråkigt att lämna det nu när man har påbörjat det, säger Jan Johansen.

Vore det inte orättvist mot Jan Johansen att låta Thorsten Flinck komma tillbaka?

– Jo, om låten går vidare till final så är det ju Jan Johansen som tittarna har röstat på, så det här är inte ett självklart tillvägagångsätt, säger Anette Helenius. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen 2020

Mer i ämnet