Artisten och entreprenören Jay-Z. Foto: TT

Tidals aktie – superförlust för svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten att rapstjärnan Jay-Z köper streamingtjänsten Tidal fick aktien att rusa på stockholmsbörsen. Nu har den sjunkit lika mycket. Ikväll tas den nämligen bort från börsen – och som storförlorare står svenska aktieköpare.

I går rapporterade Kulturnyheterna att Aspiros aktie, som är bolaget som äger streamingtjänsten Tidal, steg med 938 procent under tisdagen, efter måndagskvällens stjärnspäckade presskonferens. Den fortsatte sedan att stiga över 1000 procentstrecket – från att kosta 1,05 kronor till 12 kronor på börsen.

Men den sjönk sedan lika snabbt.

Tidal

Nu är aktien nere på omkring en krona igen. Anledningen är att aktien kommer att tas bort från Stockholmsbörsen i eftermiddag.

Kommer tvångsinlösas

– Bolaget har köpts ut av Jay-Z. Det betyder att aktien du ser på börsen egentligen inte är värd mer än prislappen han erbjudit, vilket är 1,05 kr, förklarar Claes Hemberg, författare och sparekonom på Avanza.

– Ägare väljer själv om man vill ha bolaget på börsen eller så att säga privat. Jay-Z har valt det senare. I eftermiddag, klockan halvsex, tas aktien bort från Stockholmsbörsen. Den kommer då att tvångsinlösas för 1,05 kronor, fast många har köpt den för tolv kronor.

”Man ska ta hand om sina aktieägare”

De stora förlorarna är de svenska aktieköpare som dragits med i Tidalhysterin. Och den som klantat sig mest är Aspiros vd, menar Claes Hemberg.

– Genom att bara säga halva sanningen lurade bolaget några hundra aktieägare att köpa en död aktie. Vd:n har inte gjort sitt jobb. Han borde ha varnat aktieägarna om att det här skulle hända, och inte stuckit huvudet i sanden. Du ska som vd ta hand om dina aktieägare som om de vore dina egna barn, säger Hemberg.

Drogs med i drömmar

Men om det hela tiden varit allmänt känt att aktien skulle tas bort från börsen i eftermiddag – hur kunde det här hända?

– Det som blåste upp det var presskonferensen med alla kändisar. Folk har dragits med i Tidal-hysterin och drömmarna popstjärnorna uttryckte, säger Claes Hemberg, och tillägger:

– Ansvaret ligger sist hos den enskilda personen. Men man kan begära att bolaget, som är i blickfånget, är öppna med vad som händer och hjälper till och varnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tidal

Mer i ämnet