Foto: Scanpix

Tidningar frias för drottningbild

Uppdaterad
Publicerad

Tidningarna som publicerade en bild där drottning Silvia sopar undan ett hakkors frias av Pressens opinionsnämnd (Pon).

Det var tidskriften Tiden och tidningarna Expressen, Aftonbladet och Sydsvenskan som publicerade det omdebatterade fotomontaget där drottning Silvia lyfter en matta för att sopa undan ett hakkors – och som nu alltså frias av Pon, rapporterar Expressen.

Drottningen anmälde först publiceringen till pressombudsmannen – som friade, och drottningen överklagade då till Pon.

Kungamontaget som väcker debatt

Expressens chefredaktör Thomas Mattson skriver på sin blogg att det var anmärkningsvärt att statschefens gemål agerade mot medierna och att Pon:s ställningstagande därför är viktigt.

”Vad som är satir, provocerande eller möjligen till och med upprörande må ligga i betraktarens ögon”, skriver han.

På bilden, skapad av konstnären Elisabeth Ohlson Wallin, ses en mängd kända personer – bland annat kungen och hans vänner – sitta runt ett bord där en naken Camilla Henemark ligger, täckt av en stor pizza. Vid sidan sitter drottningen på huk och försöker sopa ett hakkors under en matta.

Bilden publicerades först av tidsskriften Tiden. I debatten som följde valde en mängd tidningar att göra samma sak.

”Ingen skall behöva tåla vad som helst. Detta gäller även Kungen och Drottningen. Bilden är kränkande, sårande och illvillig” skrev hovet då på sin hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungamontaget som väcker debatt

Mer i ämnet