Polisen anländer till tidningen Apple daily den 17 juni. Foto: Apple daily/AFP/TT

Tidningstoppar gripna i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Hongkongpolisen har gripit fem chefer vid den prodemokratiska tidningen Apple Daily, inklusive chefredaktören Ryan Law. Efter timmar av väntade släpptes sedan tidningens reportrar in i lokalerna för att återuppta sitt arbete.

Hongkongpolisen uppger att man slog till med 500 poliser mot redaktionen sedan tidningen publicerat artiklar som påstås bryta mot den nya säkerhetslagen, och bekräftar att man gripit fyra män och en kvinna i åldrarna 47 till 69 år.

De greps under brottsrubriceringen ”otillåtet samröre med utländska krafter”.

– Artiklarnas karaktär är väldigt enkel: de uppmuntrar andra länder att införa sanktioner mot Hongkong och Kina, säger polischefen Li Kwai-Wah utanför tidningens huvudkontor.

Fryser tidnings tillgångar

Artiklarna som man hänvisar till har publicerats under 2019 och senare. Även om säkerhetslagen inte gäller retroaktivt så kan myndigheterna använda sig av äldre material för bevisning.

Polisen uppger också att man frusit tillgångar värda 18 miljoner Hongkongdollar, motsvarande 19,6 miljoner kronor, hos tre företag med kopplingar till Apple Daily.

Polisen varnar också allmänheten från att sprida artiklarna i fråga, och uppmanar tidningens journalister att vara försiktiga.

”Kommer inte ångra”

I samband med gripandena genomsöktes redaktionen och ett trettiotal datorer och hårddiskar uppges ha beslagtagits. Det dröjde därav flera timmar innan tidningens reportrar tilläts återvända till lokalerna.

En fotograf som AFP talat med uppger att det inträffade ”ingjutit skräck hos medarbetarna på Apple Daily”. Trots det var han ivrig att återuppta sitt arbete.

– Om jag grips medan jag förmedlar nyheter så kommer jag inte att ångra något, säger den anonyme fotografen till AFP.

Tidningens biträdande chefsredaktör Lam Man-chung uppger att tidningens medarbetare, trots det inträffade, har som ambition att ge ut en upplaga under fredagen.

Kontroversiell säkerhetslag

Fler än 100 poliser ska även ha slagit till mot tidningens moderbolag Next Digital som sökts igenom.

Pekings kontroversiella säkerhetslag har kritiserats för att begränsa Hongkongbornas friheter och utarmar regionens tidigare relativa oberoende från Fastlandskina.

Det är andra gången som polisen gör en räd mot Apple Daily. I fjol gick man in med 200 man och grep tidningens ägare, mediemogulen Jimmy Lai. Han sitter sedan i december fängslad och har även fått sina tillgångar i landet frysta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.