Tidskriften Bang. Foto: Dan Hansson/Svd/TT

Feministiska tidskriften Bang i ekonomisk kris

Uppdaterad
Publicerad

Den feministiska tidskriften Bang befinner sig i en svår ekonomisk kris, skriver tidningen Arbetet. Bakgrunden är inställda nummer, halverade prenumerationsintäkter och en utbytt styrelse.

Chefredaktören Vian Tahir har skrivit om en ”akut kris” i sociala medier. Bangs prenumerationsinkomster har halverats de senaste tre åren, ett fysiskt nummer har ställts in och i våras byttes nästan hela styrelsen ut.

Bang får tillsammans med tidskrifter som Ord & Bild, 10TAL, Paletten, Karavan och Glänta Kulturrådets största tidskriftsstöd på 675 000 kronor. Bang har rapporterat ett underskott på 200 000 kronor i de senaste två årens ansökningar.

– Det är absolut nödvändigt att hitta andra inkomstkällor, säger styrelsens talesperson Emilie Roslund till Arbetet.

Drog i gång räddningskampanj

Förra hösten drog tidningen i gång kampanjen ”Rädda Bang” och värvade 700 prenumeranter. Dessa har man inte lyckats återvärva för nästa år. För att spara 225 000 kronor har nu Bang sagt upp sina kontorslokaler. I december avgörs papperstidningens framtid.

– Om det är så att tidningen inte längre kan ges ut i fysisk form så tänker vi förpacka om Bang och driva tidningen helt digitalt, säger Emilie Roslund.

Bang grundades 1991 och har länge varit en feministisk och antirasistisk röst i den svenska mediedebatten. Tonen har pendlat från akademiskt diskuterande till personlig och identitetspolitisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.