”Tigermammans” bok väcker ilska

Uppdaterad
Publicerad

Tvinga dina barn att plugga så att de blir bäst i skolan och låt dem aldrig spela dataspel eller se på TV. Det skriver den kinesisk-amerikanska författaren Amy Chua i en text som lett till en våg av upprörda reaktioner.

”Why chinese mothers are superior”, eller ”Därför är kinesiska mammor överlägsna” var rubriken på texten som publicerades i Wall Street Journal för drygt en vecka sedan.

I texten tipsade författaren, kinesisk-amerikanska Yale-professorn Amy Chua, hur västerlänningar kan lära av kineser när det gäller barnuppfostran. Receptet för högpresterande barn är sträng disciplin, menar Chua.

Tigermamma

Hon kallar sig själv ”tigermamma”, och uppfostrade själv sina barn enligt den kinesiska traditionen. Chuas två döttrar drillades på piano och fiol i timtal varje dag, och tvingades plugga tills de fick toppbetyg i varenda skolämne

De fick aldrig sova över hos kompisar eller titta på TV.

-Kinesiska föräldrar inser att ingenting är roligt förrän du har blivit bra på det, skriver Amy Chua.

Hon ger ett exempel där hon själv tvingade sin sju år gamla dotter att träna på ett visst pianostycke trots att dottern först vägrade. Dottern fick varken dricka vatten eller gå på toaletten förrän hon hade lärt sig stycket – vilket hon till slut gjorde.

-Att låta dina barn ge upp är bland det värsta du kan göra som förälder, skriver Amy Chua.

Våg av reaktioner

Hon menar också att det är helt OK att förolämpa sina barn – till exempel kalla dem lata, feta och odugliga – i syfte att få dem att bättra sig.

Artikeln, som är ett smakprov ur hennes bok med samma tema, har i skrivande stund över 6.800 kommentarer och har lett till en våg av reaktioner i blogg- och tidningsvärlden.

”Amy Chua skriver om relationen till sina döttrar på ett faktamässigt sätt, jag satt och väntade på att kärlek och ömhet skulle skina igenom. (...) Det är märklig läsning för en västerländsk mamma”, skriver mammabloggaren Jessica Gottlieb från Los Angeles.

Madeline Holler på föräldrabloggen Babble skriver: ”Jag vill att mina barn ska bli exponerade för den här röriga, härliga och intressanta världen. Och framför allt vill jag att de ska lära sig av den bästa lärdomen som finns – sina misstag.”

”Jag tänker ofta att jag kunde ha blivit ett lyckligare och mindre fientligt inställt barn, om mina föräldrar bara hade släppt lite på de stränga tyglarna”, skriver Joy Fang på Asia One News.

Janouch: Gammaldags

Författaren och relationsexperten Katerina Janouch tror att de kraftiga reaktionerna beror på att Amy Chuas bok strider mot det västerländska sättet att se på barnuppfostran.

-Det handlar om en gammaldags syn på barn som mindre vetande, eller som robotar som alla beter sig likadant.

-Hennes ord kränker allas vårt inre lilla barn, och därför reagerar vi starkt. Det är klart att frågan är känslig, eftersom den handlar om barn som ju är vårt arv till eftervärlden, säger hon.

Gått om Stieg Larsson

Amy Chua uppmärksammas också på Twitter och Facebook, och hennes bok har nu gått om Stieg Larssons ”Luftslottet som sprängdes” på sajten Amazons bästsäljarlista.

Men den får inte bara kritik. Amy Chuas 18-åriga dotter Sophia skrev i går ett inlägg på New York Post där hon försvarade sin mamma.

-Att växa upp med dig var ingen tebjudning, det erkänner jag. Men nu när jag ska flytta ut är jag glad för att ni uppfostrade mig på det sättet ni gjorde.

-Jag tror att er stränga uppfostran har gjort mig mer självständig, skriver Sophia Chua-Rubenfeld.

Jenny Modin

jenny.modin@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.