På måndagen inleddes rättegången mot det belgiska förlaget Moulinsart som äger rättigheterna till ”Tintin i Kongo”.
– Det här seriealbumet ger en oacceptabel bild av Afrika, säger Bienvenu Mbutu som stämmer förlaget, till Sveriges Radios magasin God morgon världen.
Inför rätta står ett åttio år gammalt äventyr med stark prägel av den forna kolonialmaktens syn på sin lokalbefolkningen i koloniländerna.
Lära om fosterlandet Belgien
Seriealbumet Tintin i Kongo gavs ut 1931 och handlar om hur Tintin ska åka till Kongo för att lära de kongolesiska barnen om ”fosterlandet Belgien”.
Serien har anklagats för att återge en rasistisk och stereotyp bild av afrikaner.
Hergé visste inte bättre
Hergé som skapade Tintin har tidigare försvarat Tintin i Kongo med att han inte visste mycket om Afrika på den tiden förutom de fördomar som var gällande på det tiden.
Kongo var en belgisk koloni mellan 1908 och 1960.
Rasism i konst förbjuden
Det finns en belgisk lag som förbjuder rasism i konstnärliga alster – men förlaget hävdar att man såg på saken på ett annat sätt på 1920-talet då serien skapades.
Rättegången gäller nya utgåvor av Hergés album och om Bienvenu Mbutu stoppas utgivningen av den gamla serieboken. Mbutu har också föreslagit ett alternativ som innebär att Belgien ber kongoleser om ursäkt för de kränkande bilderna och att albumet får ett försättsblad som beskriver Belgiens övergrepp i Kongo för 100 år sedan.
Kulturnyheterna