Better call Saul, House of the Dragon och Kärlek och anarki 2 är några av serierna på Kulturnyheternas lista.

Tv-kritikern: Här är tio serier att strömma i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig förut har det funnits så många val – därför har Kulturnyheternas tv-kritiker Kim Veerabuthroo Nordberg destillerat fram en lista över de mest intressanta titlarna bland strömningspremiärerna under sommaren.

8 juni – ”Ms. Marvel” (Disney+)

Kamala Khan – världens första muslimska superhjälte. Foto: Disney+

En förtjusande ny serie från superhjälteindustrigiganten Marvel. Ms. Marvel handlar om Kamala Khan, en pakistansk-amerikansk tonårstjej som är besatt av superhjälten Captain Marvel. 

Redan i första avsnittet snubblar Kamala över sina egna superhjältekrafter, som visar sig ha att göra med ett släkttrauma med rötter i en annan kontinent. Det här är en serie med gott humör som tar tonårsproblem på allvar – dessutom med ett perspektiv vi aldrig har sett förut i superhjältegenren. 

8 juni – ”Baby Fever” (Netflix)

När Nana äntligen blir gravid ställs hon inför ett knepigt dilemma. Foto: Netflix

Innan Netflix lämnade Danmark i protest producerades några av strömningstjänstens finaste lokala serier här: The Rain, Kastanjemannen och Borgen. Baby Fever tar sig an ett modernt dilemma, men på ett humoristiskt sätt: Nana, barnlös och singel, inseminerar sig själv på kliniken där hon jobbar. Händelsevis råkar sperman tillhöra hennes expojkvän. När hon blir gravid står hon med andra ord inför ett dilemma. 

12 juni – ”Billy the Kid” (Viaplay)

Den laglöse Billy the Kid är mer emo än någonsin i sommar. Foto: Viaplay

William H. Bonney, eller Billy the Kid, är en mytomspunnen figur ur den amerikanska vilda västern-traditionen. Viaplays version av antihjälten (Bonney dödade åtminstone tre personer under sitt korta och händelserika liv) är mer komplex än i actionfilmerna Young Guns från sent 80-tal, där han spelades av Emilio Estevez.  

I den nya serien är Billy the Kid mer emo – lite som Robert Pattinson i nya The Batman, vilket ger en annan fernissa åt den gamla västernikonen.  

16 juni – ”Kärlek och anarki 2” (Netflix)

Ida Engvoll är tillbaka på förlaget för en andra säsong. Foto: Netflix

Ett år efter den första säsongen är det dags att återbesöka litteraturgänget på förlaget Lund & Lagersted, som alltjämt kämpar för att balansera mellan tradition och nya trender. Sofie är nyskild och gör så gott hon kan för att navigera i sin nya tillvaro. Säsongen är liksom den första skriven av Lisa Langseth & Alex Haridi och nya skådespelare i ensemblen är David Dencik och Marina Bouras. 

17 juni – ”Players” (Paramount+)

E-sporten tas till en ny nivå i mockumentären Players. Foto: Paramount+

Med tanke på hur många filmer om fotboll och boxning som finns är det väl på tiden med en dramakomedi om det hastigt växande fenomenet e-sport. Players är en amerikansk mockumentär som följer en e-sportsturnéring där stora pengar står på spel. Cream Cheese är en stjärna vars ljus börjat falna och nu behöver han hjälp av den unga Organizm för att ta laget hela vägen till seger.  

24 juni – ”Loot” (Apple TV+)

Saturday Night Live-veteranen Maya Rudolph spelar Molly Novak i komediserien Loot. Foto: Apple TV+

Komediserie om brustna miljardärshjärtan skapad av bland andra Alan Yang, som har sina fingeravtryck på moderna komediklassiker som Parks & Recreation och Master of None.  

Saturday Night Live-veteranen Maya Rudolph spelar Molly Novak, som skiljer sig från sin superrika man och måste bestämma vad hon ska göra av de 87 miljarder dollar hon får i skilsmässan. 

12 juli – ”Better call Saul” (Netflix)

Snart ser vi den gode/onde Saul Goodman för sista gången. Foto: Netflix

Better Call Saul kallas ofta världens bästa spin off. Det här är en noggrann karaktärsstudie som följer den omoraliske advokaten Saul Goodman från succéserien Breaking Bad.  

Långsam som livet självt handlar Better Call Saul om hur vanliga dåliga beslut urartar i en omoralisk malström som förvandlar småfifflaren Jimmy McGill till kartelladvokaten Saul Goodman.

3 augusti – ”Reservation dogs” (Disney+)

Den första säsongen av Reservation Dogs var en av förra årets oslipade diamanter. En dramakomedi om ett tonårsgäng i ursprungs-USA. I förra säsongen ville Bear och hans gäng till Kalifornien för att slippa det oglamourösa men förvånansvärt charmiga livet i Oklahoma.  

Serien är gjord av ursprungsfolk, både framför och bakom kameran och visar en tillvaro och ett perspektiv som känns både unikt och genuint.  

5 augusti – ”The Sandman” (Netflix)

Den gravallvarlige Morpheus lösgör sig från seriesidorna i Netflix:s Sandman Foto: Netflix

Serien bygger på Neil Gaimans klassiska serieromaner från tidigt 90-tal.  

Vad det handlar om är alltså drömmarnas gud – sandmannen – som råkar blir fångad i vår värld efter en misslyckad ritual som egentligen gick ut på att fånga hans syster, döden.  

Neil Gaiman är besatt av mytologi och i hans tolkning är gudarna alltid lika trasiga, irrationella och självupptagna som vi människor. Så det kan bli ganska kul.  

Neil Gaiman har också skrivit romanen American Gods – som också blev tv-serie med ganska dåligt resultat. Förhoppningsvis lyckas den här historien bättre. Annars får vi konstatera att Neil Gaimans fantastiska böcker inte gör sig så bra på film. 

19 augusti – ”Bad Sisters” (Apple TV+)

Svenska Josephine Bornebusch gör sin internationella regidebut med Bad Sisters. Foto: Apple TV+

Josephine Bornebusch gör debut som regissör på den internationella arenan. Hon beskriver serien som “en läcker blandning av både mörk komedi och thriller som utspelar sig på Irlands hisnande kust”. Serien är skapad av Sharon Horgan (Catastrophe).  

22 augusti – ”House of the Dragon” (HBO Max)

House of the Dragon kallas HOT-D av fansen. Foto: HBO

Det är klart att man måste spetsa öronen när HBO producerar en spin-off till världens största seriefenomen: Game of Thrones.  

Historien utspelar sig 200 år före händelserna i Game of Thrones och handlar om maktkampen i kungaätten Targaryen, som så småningom leder fram till det inbördeskrig som kallas Drakarnas dans.  

Bland fansen kallas serien HOT-D, och den här gången är Game of Thrones-författaren George RR Martin fast knuten till projektet, så man kanske vågar hoppas att House of the Dragon inte spårar ur på samma sätt som Game of Thrones gjorde. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.