Tips: Här är de bästa semesterfilmerna

Uppdaterad
Publicerad

Familjesemestrarna tillhör ofta våra starkaste minnen, och det kan vara på gott och ont. Ibland krävs inte mycket till miljöombyte förrän dynamiken ska förändras, andra gånger är det resan i sig som får oss att upptäcka eller inse någonting nytt om oss själva och vår omgivning. Just därför är ”semesterfilmen” en spännande genre. Här är fem favoriter.

1. Stand by me (Rob Reiner, 1986)

Fyra bästa vänner i 13-årsåldern får höra att det finns ett lik i skogen och bestämmer sig för att kolla på det. Förväntansfulla ger de sig av, men snart dyker utmaningarna upp en efter en och efter äventyret är vänskapen inte sig lik. Filmen, som baseras på en novell av Stephen King, illustrerar fint hur barndomens vänskaper kan förändras under årens lopp, men minnena man delar binder en samman för alltid.

2. Mitt liv som hund (Lasse Hallström, 1985)

Sommaren 1959 är det boxnings-VM och 11-åriga Ingemar (Anton Glanzelius) ska vara hos sin morbror i Småland eftersom hans mamma är sjuk. Detta är en film som handlar om stora och små händelser, om historiska nedslag och bruksbygdens vana lunk och hur Ingemar försöker stå emot dem allihop. Lasse Hallströms genuint varma film är ett monument över den där sommaren alla känt, där barndom övergår till någonting annat utan att vi märker det.

3. Sista sommaren (Mark Rydell, 1981)

Filmen börjar med att ett gammalt par (Henry Fonda och Katharine Hepburn) anländer till sommarstugan vid sjön, som de haft i många år. Ethel och Norman Thayers har varit gifta länge och känner varann så där bra som bara folk som varit gifta ett helt liv gör. Han är grinig, hon är överseende. Spänningarna ökar när dottern Chelsea (Jane Fonda) kommer på besök med sin nya man. De har inte setts på flera år. Ska far och dotter kunna mötas och verkligen prata med varandra till slut? Filmen blev Henry Fondas sista och både han och Katharine Hepburn fick en Oscar för bästa huvudroller 1981.

4. Ett päron till farsa (Harold Ramis, 1983)

Den första filmen i serien om familjen Griswold är också den mest klassiska. Med pappa Clark i spetsen ska de ge sig av på en resa tvärs genom USA med sikte på nöjesparken Walley world. Dottern Ellen vill flyga men Clark insisterar på att de ska bila så att de kan tillbringa mer tid tillsammans. Det hela går givetvis inte som planerat men i sann roadtrip-anda visar det sig att familjen är viktigast av allt ändå.

5. The talented Mr. Ripley (Anthony Minghella, 1999)

Den som ändå kunde ha semester jämt! Tanken blir så stark hos den färglösa nörden Tom Ripley, när han sugs in i rikemansgossen Dickie Greenleafs glamorösa liv nere på den italienska rivieran tillsammans med (den lika glamorösa) flickvännen Marge. Faktiskt så blir tanken på att återvända till det vanliga livet så omöjlig att Tom är beredd att göra allt, precis allt, för att hålla sig kvar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.