Foto: Janne Danielsson/SVT

Tidsresa och scifi i årets julkalender på SVT

Uppdaterad
Publicerad

Årets julkalender på SVT är ett science fiction-äventyr som inspireras av 80-talsklassiker som Tillbaka till Framtiden och E.T. Men temat till trots kommer det inte att saknas julstämning och snö, enligt regissören Tord Danielsson.

Knappt har julgranen kastats ut och pyntet tagits ned innan det är dags att tänka på 2017 års julfirande.

I dag inleds inspelningen av SVT:s julkalender Jakten på tidskristallen, som beskrivs som ”ett spännande och juligt scifi-äventyr”. I rollistan hittar vi Eva Rydberg, Rikard Wolff och Kodjo Akolor och seriens barntrio spelas av Monna Orraryd, Naima Palmaer och Vincent Wettergren.

Julkalendern tar avstamp i boktrilogin Speglarnas hemlighet av Erika Wallin och kretsar kring tre barn, som måste resa till universums mitt för att hindra onda krafter från att stoppa tiden – något som skulle leda till att julafton försvinner.

”Viktigt med humor och hjärta”

Att årets julkalender är ett science fiction-äventyr innebär dock inte att den kommer att sakna julstämning, enligt regissören Tord Danielsson, som tillsammans med Oskar Mellander ligger bakom manus och regi.

– Det viktigaste är att berätta en historia med humor och hjärta. Det handlar om karaktärerna och deras resa, Mycket värme, och mycket jul, men grundhistorien är en sci-fi. Och serien utspelas under december, så det finns snö i alla miljöer, berättar han för Kulturnyheterna.

En del av inspirationen bakom årets julkalender kommer från filmklassiker från 80-talet som Tillbaka till framtiden och E.T. – filmer som, enligt Tord Danielsson, innehöll såväl spänning som humor.

– Vi inspirerades kanske speciellt vad gäller stämningen i de här 80-talsfilmerna. Där fanns en fin kombination av humor, värme och spänning och det kändes som om det som hände i filmerna faktiskt var på riktigt. En annan viktig komponent är att barnen i de här filmerna fick lösa problem på riktigt – något vi har tagit med oss i det här.

”Handlar om team”

Julkalendern är inspirerad av fantasy-trilogin Speglarnas kamp, men enligt Tord Danielsson förhåller sig manusförfattarna fritt till den litterära förlagan.

– Vi tar avstamp i böckerna, men vi är mer scifi-inriktade och är väldigt fria i vår tolkning. Oskar och jag har gått på det vi själva gillade som barn och det här är en modern hjälteberättelse, där det inte finns en ensam hjälte, utan hjältarna består av ett team. Och vår julkalender handlar just om det – om att ensam inte är stark.

”Måste kännas på riktigt”

Julkalendern blir alltmer populär bland tittarna och 2016-års version Selmas Saga drog rekordpublik. Men för att formatet ska lyckas är det viktigt att engagera alla åldrar av tv-publiken, säger Tord Danielsson.

– En bra julkalender ska vara en engagerande berättelse för hela familjen. Man talar ju om lägerelds-tv, och det här är ju verkligen ett exempel på ett program som är riktat till alla åldrar. Och  för att lyckas med det ska man kunna skratta, samtidigt som det ska kännas att det är på riktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.