Foto: Skärmdump SVT Flow

Tittare ”arga och besvikna” över Oscarssändning

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Oscarsgalasändning har mötts av hård kritik från publiken.

SVT Flow extrasände i drygt sex timmar under årets Oscarsgala. Hanna Persson, eller ”Hanapee” som hon bloggar under, ledde sändningen som bland annat innehöll ett inför- och eftersnack tillsammans med Johanna Swanberg, Agneta Perman och Petra Kauraisa.

Tittarstorm – på riktigt

SVT:s tittarservice säger att många av de tittare som hört av sig är ”arga och besvikna” och har önskat en mer genomarbetad sändning. De har ännu inte hunnit hantera alla kommentarer än.

– Jag skulle beskriva det som en tittarstorm. Ibland blåses ju saker upp och kallas det, men den här gången är det faktiskt så. Det är sällan vi får in så många kommentarer på så kort tid om en sändning, säger Karin Forsell, arbetsledare på tittarservice.

Starka reaktioner

Istället för guldkant kring en redan glammig gala blev många tittare upprörda över sändningen. Och de har inte tvekat på att höra av sig till SVT:s tittarservice med sina åsikter:

”Tack så mycket till SVT Flow för att ni sände Oscarsgalan (...) Däremot SVT panelen var bedrövlig.”

”Kom igen SVT ni kan bättre än så här, de har ni visat innan. Ni får ju inte glömma vilken publik ni har. Det är intresserade och pålästa filmälskare som går upp mitt i natten för att kolla. Ge oss då nåt bättre än nattens trams och flams. Låt oss aldrig behöva genomlida detta igen!”

”Filmsverige hatar mig, sorry”

På sin blogg skriver Hanna Persson om när hon fick frågan att programleda galasändningen:

”Jag tänkte att ”jamen det är väl kul?” och tackade ja. Att jag kunde funka lite som den delen av publiken som gillar film, men inte har stenkoll och vågar ställa de dumma frågorna till Agneta och Petra (...)

Hon skriver att hon till nästa gång skulle göra saker annorlunda, bland annat genom att göra mer research, men passar samtidigt på att ge en känga till den skara tittare som gett henne sexistiska kommentarer.

”...Men oavsett hur usel jag må vara i era ögon är det otroligt sårande att nu på nära håll känna hur riktigt kass kvinnosyn drabbar en rakt in i själen. Hur ord som ”slyna”, ”hora” och ”kärring” gång på gång används för att förminska och sätta dit kvinnor.”

Ville inkludera

Mikael Österby, programchef på Fakta och ansvarig för sändningen, säger att de ville göra någonting annorlunda.

– Tanken var att bli mer inkluderande, att göra något annorlunda och fokusera mer på galan. Vi ville ha en mer allmän programledare men samtidigt ha experterna där, säger han.

Han säger att de ska utvärdera sändningen men vill i dagsläget inte kommentera hur de skulle kunna ha gjort sändningen annorlunda.

– Mycket blev bra men inte allt – vi hade kort om tid att förbereda. Tanken var att bara sända i reklampauserna, men i det arbetet växte idén och innefattade för- och eftersnack och där hade vi kanske behövt mer tid på oss, säger han.

Han betonar att kritiken ska riktas mot SVT och inte mot enskilda medarbetare.

– En del av kommentarerna mot Hanna Persson är helt oacceptabla, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oscarsgalan 2015

Mer i ämnet