Foto: SVT

Sex år sedan en kvinna vann Melodifestivalen: ”Dags för en tjej i år”

Publicerad

Det har gått sex år sedan en kvinna vann Melodifestivalen. Men ska vi tro förhandssnacket så blir det ändring på det i år.

– Det kanske är dags för en tjej att vinna, säger Robin Bengtsson.

Anis Don Deminas ”Vem e som oss” är den klart mest spelade låten inför Melodifestivalens final på lördag, enligt topplistorna. Men sett till vilka artister som enligt förhandssnacket går mot en seger så är det bara kvinnor i topp.

”Kanske dags för en tjej”

Dotter med låten ”Bulletproof” har seglat upp till att bli storfavorit tätt följd av The Mamas, Hanna Ferm och Anna Bergendahl, enligt spelbolagens odds. Först efter dem kommer Felix Sandman och Robin Bengtsson som ligger i topp bland männen.

Melodifestivalen 2020

– Allt kokar ner till vem som gör det bäst. Och i år tror jag verkigen att det är en kvinna, säger Anna Bergendahl.

Hon får delvis medhåll av Robin Bengtsson.

– Det är många bra tjejer i år. Det kanske är dags för en tjej att vinna. Om inte jag vinner så får det gärna vara en tjej, säger Robin Bengtsson.

Sex år sedan en tjej vann

Och faktum är att han själv har vunnit Melodifestivalen fler gånger än en kvinna har gjort det de senaste fem åren. Inte sedan Sanna Nielsen vann med ”Undo” 2014 så har en kvinna lyckats ta hem slutsegern.

– Det händer mycket bland kvinnor. De börjar steppa upp och ta sin plats. Senaste åren har det varit män som har vunnit och folk kanske är lite trötta på det, säger Loulou Lamotte i The Mamas.

Startordningen i finalen av Melodifestivalen

1. Troubled Waters – Victor Crone

2. Talking in my sleep – Paul Rey

3. Move – The Mamas

4. Winners – Mohombi

5. Brave – Hanna Ferm

6. Vamos Amigos – Mendez feat. Alvaro Estrella

7. Bulletproof – Dotter

8. Take a chance – Robin Bengtsson

9. Shout it out – Mariette

10. Boys with emotions – Felix Sandman

11. Kingdom come – Anna Bergendahl

12. Vem e som oss – Anis Don Demina

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2020

Mer i ämnet