Toalettbild i blåsväder

Uppdaterad
Publicerad

För en tid sen väckte en bild på en skoltoalett i Luleå uppståndelse. Nu riktar en lektor på Konstfack kritik mot hur ärendet hanterades.

En 14-årig elev reagerade på bilden som hon upplevde som sexistisk och klagade hos rektorn på Tunaskolan i Luleå. Lärarna delade sedan ut en enkät till eleverna för att avgöra om bilden skulle vara kvar. Nu riktas skarp kritik mot skolans agerande.

– Visst kan man se det här som ett humoristiskt infall men det jag tycker är mest allvarligt är att det inte hanterades på ett bildpedagogiskt sätt. Det blev mer ett tyckande om den skulle få sitta kvar eller inte, säger Pia Bohlin som är lektor på Konstfack.

Målningen på Tunaskolans toalett är ännu ett exempel på bilder som skapat diskussion den senaste tiden. I höstas blossade det upp en debatt om seritecknaren Hergés ”Tintin i Kongo” när en bibliotikarie på Kulturhuset tog bort albumet från barnavdelningen.

– När en grupp blir inringad av en annan grupp visuellt blir det naturligtvis en diskussion kring det. Därför är det viktigt att jobba med de här frågorna i skolan så att man lär sig att förstå vad det är man ser, säger Pia Bohlin.

Reporter: Ditte Hammar

Foto: Kristján Sigurjónsson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.