Bilder tagna 1984 av Tom of Finland. Foto: Tom of Finland Foundation

Tom of Finland-fotografier ställs ut för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Tom of Finland blev känd för sina homoerotiska teckningar av män med gigantiska muskler och massiva stånd. Men teckningarna gjorde han efter fotografier han tagit på vänner och älskare. Fotografiska är först i världen med att visa flera av konstnärens fotografier.

Touko Laaksonen – så hette konstnären Tom of Finland egentligen. Han föddes 1920 i S:t Karins utanför Åbo -en tid då möjligheterna att komma ut ur den så kallade garderoben var så gott som obefintliga. Namnet på utställningen på Fotografiska, Darkroom, har alltså flera betydelser.

– Det var kriminellt att vara homosexuell, så han kunde inte lämna in sina filmrullar för framkallning utan var tvungen att skapa ett eget mörkrum, hemma. Men sedan anspelar det också på att han var tvungen att dölja sin homosexualitet, säger Jessica Jarl, utställningsproducent på Fotografiska.

Män i uniform

Muskulösa, homosexuella män i läder och stövlar är inget ovanligt inom gayvärlden idag. Med vad många inte vet är att det är en bildvärld som till stor del skapades av just Tom of Finland. Hans ungdom utspelade sig under andra världskriget och det var under denna tid som han ska ha odlat sin fascination för män i uniform.

– Han skapade en ny bild av den homosexuelle mannen, att det kunde vara mer av en macho-man. Det har influerat jättemånga.

”Fotografierna är fantastiska”

Tom of Finland hittade viss inspiration i kroppsbyggartidningar, i övrigt var han tvungen att själv klä upp vänner och partners och ta egna fotografier för att ha något att inspireras av till sina teckningar.

– Han själv såg inte fotografierna som konstverk. Men många av fotografierna är fantastiska, så varför skulle vi inte visa upp dem?, säger Jessica Jarl, som tycker att Tom of Finland var en bättre fotograf än han själv kanske trodde.

”Ganska oskyldiga”

De flesta av negativen och fotografierna har förstörts av Tom of Finland själv eftersom han inte ville att hans modeller skulle råka illa ut.

Vet man vad männen på fotografierna tycker om att bli utställda? De ville väl vara anonyma från början?

– Det ville de säkert. Men jag skulle säga att de fotografier vi hittat är ganska oskyldiga. De är påklädda och inte explicita. Jag tror att de skulle känna sig glada och stolta, säger Jessica Jarl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.