Touko Laaksonen skulle ha fyllt 100 år i dag. Foto: Tom of FInland, Wikimedia commons

Gayikonen Tom of Finland fyller 100

Uppdaterad
Publicerad

Machobögens pappa, den finska konstnären Touko Laaksonen skulle ha fyllt 100 år i dag den 8 maj. Han slog igenom i USA på 50-talet och hans homoerotiska teckningar av muskulösa män har haft stor betydelse för den moderna gayrörelsens estetik.

I dag skulle konstnären Touko Laaksonen fyllt 100 år. Mer känd är han förstås som Tom of Finland, mannen bakom de många maffiga karlakarlarna med stora bulor under jeansen. I dag är hans bilder en självklar del av både den finska och internationella konstscenen.

Men när han slog igenom i USA på 50-talet var det fortfarande olagligt med homosexuella handlingar. Så även i hemlandet Finland. I en intervju som SVT-programmet Kobra sände för några år sedan berättade Touko Laaksonen att han tidigt visste vad han tyckte om.

– Jag hade fantasier om läder och stövlar, innan jag fyllt tio.

Hans teckningar publicerades först i Physique Pictorial, ett så kallat beefcake-magasin som sade sig vara en tidning i genren hälsa och sport, men som i själva verket riktade sig till homosexuella män.

Inspirerat Freddie Mercury

Laaksonen utmanade den stereotypa bilden av bögen som fjolla med sina erotiska macho-män och har haft enorm betydelse för gaykulturens uttryck sedan dess.

Bland dem som uppenbart inspirerats kan nämnas Freddie Mercury, Jean Paul Gaultier och Village People.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.