Tomas Alfredson om Bröderna Lejonhjärta: Jag miste en brorsa

Publicerad

Fem år har gått sedan regissören Tomas Alfredson tillkännagav att han tänker göra påkostad fantasyfilm av Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta. Projektet har frusit inne – men är inte nedlagt. – Jag miste en brorsa när jag var liten och den boken förklarade väldigt mycket, säger Alfredson till SVT.

Tomas Alfredson är internationellt erkänd som regissör efter titlar som Låt den rätte komma in och Tinker tailor soldier spy. Senast är han bioaktuell med filmatiseringen av Jo Nesbøs Snömannen. År 2012 gjorde han rubriker genom att berätta om nästa projekt: en filmatisering av Astrid Lindgrens klassiska barnbok Bröderna Lejonhjärta. Den första sedan 1977.

Filmen skulle bli dyr. Kanske den dyraste skandinaviska produktionen någonsin, gick ryktet. Manus skulle skrivas av författaren John Ajvide Lindqvist och konstnären Jesper Waldersten skulle också finnas med i produktionen. Sedan hände ingenting. Efter fem år har filmen fortfarande ingen planerad premiär – men projektet är inte kasserat.

”Några kanske blir upprörda”

– Jag känner mig väldigt trygg med min egen relation till boken och min egen känsla för den, jag är inte alls rädd för att göra den på mitt vis, säger Tomas Alfredson i en intervju med SVT i Kortfilmsdokumentären Årets kortaste dag.

– Det är naturligtvis så att när man tar sig an ett verk som betyder så mycket för så många som kommer man att göra några människor förvånade, andra blir lättade och glada och några kanske blir upprörda, men man kan inte låta sig hindras av det.

Förlorade en syskon

Tomas Alfredson berättar inte närmare vad som har stoppat projektet, men säger om sin egen relation till Bröderna Lejonhjärta:

– När den kom 1973 läste min morsa den för mig. Jag var åtta år och jag tyckte att den var… Jag miste en brorsa när jag var liten och den förklarade väldigt mycket kring den saken och blev avgörande för mig på det viset. Det blev en bra plattform för mig och min mamma att prata om det.

Tomas Alfredson är närmast aktuell med kortfilmen Bergmans reliquarium, med artisten Veronica Maggio i huvudrollen. Filmen har premiär på Göteborgs filmfestival i januari och är en del av satsningen Bergman revisited. Fem filmer om Ingmar Bergman släpps under 2018, då regissören skulle ha fyllt 100 år.

Intervjun med Tomas Alfredson om kortfilmen och kortfilm generellt, finns att se i sin helhet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.