Tommy Körberg om Kristina Lugn: ”Hon var punk”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen arrangerade Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm en minneskväll i poeten och dramatikern Kristina Lugns ära. En av de som uppträdde är artisten Tommy Körberg, som också var vän till Kristina Lugn.
– Detta milda vanvett som hon innehade, jag saknar det enormt, säger han till Kulturnyheterna.

Beskedet om Kristina Lugns bortgång i början av maj skakade om kultursverige.

Under torsdagskvällen arrangerade därför Teater Brunnsgatan Fyra, där Lugn tidigare jobbade som konstnärlig ledare, en minneskväll i Kristina Lugns ära.

”Saknaden är stor”

En av dem som uppträdde är artisten Tommy Körberg, som också var vän till Kristina Lugn. De träffades i samband med att Lugn skrev texter till Benny Anderssons Orkester och duetten Nu mår jag mycket bättre som Körberg och artisten Helen Sjöholm sjöng tillsammans.

– Saknaden efter henne är stor. Detta milda vanvett som hon innehade, jag saknar det enormt, säger Tommy Körberg till Kulturnyheterna.

Tommy Körbergs relation till Lugns poesi är rätt enkel:

– Hon var ju punk. I duetten Nu mår jag mycket bättre skriver hon ”Kom och åk är du snäll i min snygga rondell”, och då frågade jag henne: Kristina, vad menar du med rondell? Och hon svarade: ”Vet du inte det? Det är ju kärleken”. Jag bara älskar det.

”Minns henne med glatt sinne”

I egenskap av framstående poet, pjäsförfattare, tidigare konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm och sedermera ledamot på stol nummer 14 i Svenska Akademien kom Kristina Lugn att sätta betydande spår i svenskt kulturliv.

– Hon var en av de vassaste textförfattarna som Sverige har. Jag kommer minnas henne med glatt sinne, säger Tommy Körberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer