Tone Sekelius, programledare för dokusåpan Paradise Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tone Sekelius om nya säsongen av Paradise Hotel: ”Vi har infört supersamtycke”

Uppdaterad
Publicerad

Det stormade rejält kring dokusåpan Paradise Hotel förra året, efter att två kvinnliga deltagare vittnade om övergrepp under inspelningarna. Det här ledde till att tv-bolaget NENT Group stoppade säsongen och tog ner den från sina plattformar. Nu är såpan tillbaka – med nya regler, nytt namn, och ny programledare. 

Våren 2021 kom anklagelserna som blev döden för den älskade och hatade dokusåpan Paradise Hotel: två kvinnor anklagade en manlig deltagare för sexuella övergrepp under inspelningarna. En förundersökning inleddes och NENT Group valde att lägga ner programmet, samtidigt som hela säsongen togs ner från alla plattformar.

Förundersökningen lades ner i brist på bevis. Kulturnyheterna kunde samtidigt visa 14 liknande händelser från olika program i dokusåpornas historia.

Det kunde blivit slutet för en era. Men med nya regler, ny programledare och nytt namn, Paradise, återuppstår den omsusade realityserien under hösten 2022. 

– Så fort man säger ”ändring” tror folk att man ska ändra allt. Men det enda som har ändrats är småsaker för deltagarnas bekvämlighet och för att visa att man tagit till sig av kritiken som tidigare säsonger har fått, säger programledaren Tone Sekelius.

Dubbelsängarna har ersatts med enkelsängar

De uppdaterade reglerna handlar till stor del om relationer: enligt Tone Sekelius har en sak som kön inte längre någon betydelse, utan deltagarna är fria att bilda par med vem de vill.

Dubbelsängarna har också ersatts med enkelsängar, och tydliga regler för samtycke har införts:

– De har infört supersamtycke om du vill ha sexuella relationer med någon: du ska gå ut ur rummet och prata med någon som jobbar där och förklara att du vill det här, säger Tone Sekelius.

– Det är för att de ska vara säkra på att det är hundra procent samtycke.

Fortsatta intriger

Tone Sekelius tycker dock inte att de nya reglerna står i vägen för det som ändå är kärnan i programmet: intrigen. 

– Spelmöjligheterna och det här man tycker om – ska man vara ärlig och komma i mål med det eller ska man hugga alla i ryggen – allt det här blir bara mer intensivt när du har så många fler alternativ att spela på, säger Tone Sekelius.

Så vi har inte fått en dokusåpa utan intriger? 

– Det har vi inte fått nej, säger Tone Sekelius.

Paradise har premiär den 24 oktober på Viaplay.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.