Jonas S Bohlins opera Tristessa, var en storsatsning när den hade urpremiär på Kungliga operan. Foto: Meli Petersson Ellafi/TT

Tonsättare utan ersättning för strömmad opera

Uppdaterad
Publicerad

När många stora teatrar, konsert- och operahus nu är stängda har de i stället lagt upp föreställningar gratis på nätet. Men någon ersättning från Operan till upphovspersonerna verkar inte utgå, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Strömmad opera har blivit en succé – nästan 140 000 har startat en opera på Kungliga operans sajt.

Men ersättning till upphovspersonerna från Operan uteblir, det rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Kungliga operans vd Birgitta Svendén säger till Kulturnytt att de går ut till upphovspersoner med frågan om de får lägga ut material utan ersättning eftersom intäktsbortfallet är så stort i dagsläget.

-Vi har idag ett jättestort intäktsbortfall och vi kommer att ha haft ett jättestort intäktsbortfall när det här året är slut. Därav har vi också varit tvungna att titta med djupa ögon på hur vi ska klara den totala ekonomin, säger hon till radion.

”Blir lite provocerad”

Jonas S Bohlin, som har gjort operan Tristessa, har tillfrågats av Kungliga operan om de får lägga upp hans verk utan att betala.

– Och det är klart att jag vill ställa upp, verkligen. Samtidigt så tillhör jag en av de grupper som drabbas hårt nu ekonomiskt. Det märks direkt, plötsligt bara försvinner beställningar, konserter väldigt snabbt. Då blir jag lite provocerad av att Sveriges nationalscen försöker förhandla bort en sådan kostnad, som är så liten för dem, säger han till Kulturnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.