Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när universitetschefen Lizz Magill pressas på svar i den amerikanska kongressen. Ordväxlingen ledde till att hon fick lämna sin post som ordförande för prestigefulla University of Pennsylvania. Foto: KEVIN DIETSCH

Toppuniversitetets chef avgår efter anklagelser om antisemitism

Uppdaterad
Publicerad

Penn Universitys ledare avgick i helgen, och nu ställs krav på att även Harvard och MIT:s universitetschefer ska sparkas.

Anledningen är en uppmärksammad utfrågning i amerikanska kongressen där skolcheferna inte anses ha tagit tydligt avstånd från antisemitism i spåren av kriget Israel-Hamas.

Det är en intensiv ordväxling mellan Lizz Magill, chef för University of Pennsylvania, och den republikanska politikern Elise Stefanik som hamnat i fokus i den kritikstorm som nu drabbat flera av USA:s toppuniversitet.

Universitetscheferna för Penn, Harvard och MIT var kallade inför kongressen för att svara på frågor om ökande antisemitism bland skolornas studenter.

Hårt tonläge

Samtliga skolledare höll under utfrågningen fast vid frågans komplexitet, och argumenterade för vikten av yttrandefrihet på deras campus, att kontroversiella uttalanden ska bedömas i sin kontext och att övertramp ska leda till repressalier.

Men i en serie av frågor om var gränsen för antisemitisk hatretorik går ställer Stefanik frågan om att uppmana till folkmord av judar ska ses som trakasserier eller hot.

– Det beror på kontexten, svarade Magill.

– Att uppmana till folkmord på judar är beroende av kontexten det sker i? Är det ditt svar? Det här borde ha varit en fråga där du enkelt svarat ”ja”, sa Elise Stefanik.

Fick avgå

Även Claudine Gay, ordförande för Harvard, svarade på ett liknande sätt, och sedan dess har kritiken rasat. Studenter, donatorer och politiker har krävt konsekvenser för de tre universitetscheferna, och 74 kongressledamöter har krävt deras avgång.

Liz Magill lämnade sin post i helgen, och i ett filmat uttalande uttryckte hon ånger och underströk att uppmaningar till folkmord inte accepteras på Penn University.

Stöds av styrelserna

Kriget mellan Israel och Hamas har skapat stor splittring på amerikanska universitetscampus, med återkommande manifestationer för såväl Israel som för Palestina.

Alla är däremot inte kritiska. Fler än 650 anställda på Harvard har gått ut i öppet brev till den sittande universitetschefens försvar. Både MIT:s och Harvards styrelser har ställt sig bakom sina universitetschefer – som de menar står upp mot all former av antisemitism.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.