Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är tre presenter vi minns lite extra genom tiderna – från Sveriges statsminister, till amerikanska presidenter. Foto: EPA//TT/Magdalena Andersson/Jörgen Hildebrandt/Expressen

Biden fick ljusstake – här är presidentgåvorna vi minns

Publicerad

Många gånger har våra svenska statsministrar rest över Atlanten för att besöka presidenten i USA. Ibland bärandes gåvor – och vissa av dem minns vi lite extra.

Under torsdagen besökte statsminister Magdalena Andersson (S) och Finlands president Sauli Niinistö Vita huset i Washington D.C. Säkerhetsläget i världen diskuterades, men Andersson hade också med sig en ljusstake som present till den amerikanska presidenten. Den gav hon ledtrådar om under sitt tal där hon berörde hur Sverige och USA samarbetar med globala utmaningar.

– Just nu skapar den gröna omställningen i Sverige tusentals jobb, säger Andersson och listar batterifabriker, grön gruvdrift och fossilfri stålproduktion.

Och den svenska gåvan är gjord av inget mindre än just fossilfritt stål.

Se vad statsministern hade med sig, och vad tidigare svenska ledare tagit med som present till Vita huset i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.