Biden efter mötet i Vita huset: Finland och Sverige gör Nato starkare

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden välkomnar Sverige och Finland in i Nato.

– Jag är stolt över att få välkomna två stora demokratier, två nära partners, som en del i världens mäktigaste och mest kraftfulla militära allians, sa Joe Biden under en gemensam pressträff tillsammans med Sveriges statsminister och Finlands president.

Det historiska besöket mellan Magdalena Andersson, Sauli Niinistö och Joe Biden inträffar bara en dag efter att de nordiska länderna ansökt om medlemskap i Nato.

– Enligt mig är detta en mycket bra dag. Det handlar om två stolta självständiga nationer som själva styr över sin säkerhet, inledde Joe Biden pressträffen utanför Vita huset.

Försäkrar stöd

Den amerikanska presidenten försäkrade att både Sverige och Finland har ”USA:s fulla och totala stöd”, och meddelade att hans administration kommer att skicka underlag om en Nato-anslutning för båda länderna till kongressen under dagen. Detta för att senaten snabbt ska kunna godkänna ländernas ansökan.

– Finland och Sverige gör Nato starkare, sa Biden.

Mer enade än någonsin

Magdalena Andersson sa under pressträffen att Sverige har valt en ny väg – och med Sverige och Finland som medlemmar kommer även Nato att bli starkare.

– Vi bidrar till säkerheten med sofistikerade försvarsförmågor, och vi står för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. 

– Vi står här i dag men enade än någonsin, och vi är fast beslutna att stärka våra band ytterligare. Sverige är berett att ta vårt ansvar som en medlem i Nato.

Vad gäller Turkiets motstånd mot ett svenskt Natomedlemskap sa Magdalena Andersson att diskussioner pågår och att Sverige ser fram emot en snabb ratificeringsprocess.

– Vi för dialoger med alla medlemsländer, inklusive Turkiet, för att lösa de problem som finns.

Niinistö: Finland blir en stark Nato-allierad

– Tillsammans tar vi ett historiskt steg genom att ansöka om medlemskap i Nato, sa Finlands president Sauli Niinistö och underströk att Finland kommer att bli en stark Nato-allierad.

Efter mötet i Vita huset kommer statsminister Magdalena Andersson också att träffa representanthusets talman Nancy Pelosi och kongressledamöter från både Demokraterna och Republikanerna. Därefter möter hon ledarskapet i senaten, Mitch McConnell och Charles Ellis Schumer, och senatorer från båda partierna.

Hör mer från statsminister Magdalena Andersson och president Joe Biden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.