Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Will Oliver/TT, SVT

Joe Biden lovar amerikanskt skydd under Natoprocessen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Finlands ansökan om Natomedlemskap har lämnats in vilket ökar hotbilden mot länderna som nu söker efter säkerhetsgarantier. På torsdagen välkomnar president Joe biden Sverige och Finlands ledare till Vita huset.

”Jag ser fram emot att välkomna Finlands president Sauli Niinistö och Sveriges statsminister Magdalena Andersson till Washington,” skriver Joe Biden i ett uttalande och lovar amerikanskt skydd under Natoprocessen.

USA:s president lovar Sverige och Finland skydd under tiden ansökan till Nato behandlas.

”Medan deras ansökningar om Natomedlemskap övervägs kommer USA att arbeta med Finland och Sverige för att vara vaksamma mot alla hot mot vår gemensamma säkerhet, och för att avskräcka och konfrontera aggression eller hot om aggression,” skriver president Joe Biden i ett uttalande inför torsdagens möte med statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö.

Sverige och Nato

Hultqvist: ”Inga skriftliga avtal”

Samtidigt har försvarsminister Peter Hultqvist haft möte med USA:s motsvarighet Lloyd Austin samt ansvariga för det amerikanska flygvapnet och marinen – där bland annat säkerhetsgarantier diskuterats.

– Vi har inga skriftliga avtal. Men vi har diskuterat frågan och då handlar det om marin närvaro, övningar på armésidan, flygnärvaro och att vi ska titta på cybersidan. Den här planeringen har redan påbörjats och utvecklas allt efter hand. Men den viktigaste signalen här är att det under det här gråzonsskedet så har vi närvaro och intresse från USA att värna om svensk suveränitet, säger Hultqvist till SVT Nyheter.

– Det har varit ett bra möte. Det är ett oerhört starkt stöd för den svenska ansökan om att bli medlem i Nato, nästan ett överväldigande stöd, säger han efter mötet.

Biden: ”Sverige och Finland har tagit viktiga beslut”

Joe Biden hoppas på att Finland och Sverige ”snabbt” kommer kunna gå med i militäralliansen Nato och påpekar att länderna tagit viktiga beslut.

”Sverige och Finland har tagit det viktiga beslutet att ansöka om medlemskap i Nato efter grundliga demokratiska processer i varje land. Nato garanterar säkerheten för en miljard människor i Europa och Nordamerika – förenade av vårt gemensamma engagemang för demokratiska principer och vår vision om fred och välstånd i Europa och runt om i världen,” står det i uttalandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet