Hucklet är tillbaka: ”Perfekt i lågkonjunktur”

Uppdaterad
Publicerad

Hucklet är tillbaka. På senare år har huvudbonaden trendat och dykt upp på allt från modeomslag och catwalks till sociala medier och hos budgetkedjorna. Modehistorikern Marie Helena Tengroth Ulväng ger en förklaring till varför plagget blivit trendigt och var det kommer ifrån:

– Det hänger samman med häxprocesserna.

Huvudduk har enligt modehistorikern Marie Helena Tengroth Ulväng alltid burits av kvinnor, och har en religiös förankring. Men det moderna hucklet – som knyts under hakan – går i Sverige att spåra till sent 1700-tal.

– Det är ett signalplagg för klass, kön och civilstånd. Då signalerade det att man tillhörde bondebefolkningen på landsbygden, att man är en kvinna och att man är gift, säger Marie Helena Tengroth Ulväng, biträdande lektor i modevetenskap vid Stockholms universitet till SVT.

– Numera förknippas det snarare med lyxkonsumtion och Hollywoodglamour, säger hon.

Koppling till häxor

I påsktider är hucklet extra aktuellt som en del av påskkärringarnas klädsel.

– Att påskkärringen har huckle hänger samman med häxprocesserna under 1600-talet och att djävulen bjöd in påskkärringarna på fest på skärtorsdagen, säger Marie Helena Tengroth Ulväng och fortsätter:

– Det är liksom bilden av en bondkvinna, bilden av en häxa. För det är ju en kvinna från landsbygden, häxorna finns inte i stadsmiljö utan på landet.

Trendigt igen

Hucklet har trendat genom tiderna. Senast det var extra populärt var under 1990-talet. En förklaring till att det synts mycket den senaste tiden kan enligt Marie Helena Tengroth Ulväng vara att vi lever i oroliga tider och befinner oss i en lågkonjunktur.

– Det klassiska sättet att förnya sin garderob och klädsel är att använda accessoarer och där är huvudduken fantastisk – den finns i alla prisklasser och man kan bära den på olika sätt, säger Marie Helena Tengroth Ulväng.

Även bland män har hucklet blivit trendigt. Artister som ASAP Rocky har kört looken i flera år och nu kan plagget även ses på bland annat k-popstjärnor. En utveckling vi lär se mer av spår modehistorikern:

– Om Harry Styles har kjol, klänning och nagellack, varför inte ett huckle på det? säger Marie Helena Tengroth Ulväng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.