Pappa högläser för barn. Arkivbild. Foto: Isabell Höjman/TT

Trendbrott: Föräldrar högläser mer för sina barn

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär hälften av tillfrågade föräldrar med barn yngre än nio år uppger att de läser högt för sina barn varje dag, enligt en undersökning av stiftelsen Legilexi. Det innebär en ökning från 2012 när en liknande undersökning genomfördes.

Strax över tusen personer med barn i åldern 0 – 18 har i en undersökning svarat på frågan om de högläser för sina barn. Bland föräldrar med barn mellan 0 – 9 år läser ungefär hälften högt för barnen varje dag. Ungefär 8 av 10 läser för barnen varje vecka.

Det är ökning jämfört med en undersökning som genomfördes 2012 då ungefär en tredjedel i samma grupp, 35 procent, svarade att de läste för sina barn varje dag.

Färre på semestern

Ökningen kan visa på en vändande trend. Tidigare undersökningar, då föräldrar till barn mellan 3 – 8 år tillfrågades, visade att 80 procent av barnen fick lyssna på högläsning 1984 och 74 procent år 2003.

Undersökningen visade även att färre högläser för barnen på helger och under semestern.

Intervjuerna är genomförda under perioden 13 maj till 26 maj 2019. 2 400 individer deltagit i undersökningen. Av dem har 1 005 individer barn i åldern 0-18 år. Undersökningen är genomförd av J Analys & utveckling AB, Norstat och Qualtrics på uppdrag av Legilexi stiftelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.