Foto: SVT

Gratisböcker delades ut till ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen var det boksläpp i Nordstan i Göteborg. Folkbiblioteken i kommunen vill uppmärksamma boken och få ungdomar att läsa mera. Totalt kommer tusentals böcker delas ut under våren och sommaren.

Det började som ett projekt i västra delarna av Göteborg som blev döpt till ”Värsta boken” där värst betyder det allra bästa. Och det har pågått under några år. I år var första släppet på Nordstan.

– Det har gått jättebra! Vi var lite oroliga det är ju fint väder ute och vi tänkte att det kanske inte kommer så många, men hit kom de, säger Anna Hansson barnbibliotekskonsulent.

På torget i Nordstan står två stora bord som är övertäckta med rödfärgade lakan. Runt om borden står flera ungdomar och väntar ivrigt. När klockan blir 12.00 lyft lakanen av, och snabba händer letar runt, ungefär som på en bokrea, med skillnaden att här är det inte billigt, det är gratis.

De är mest tjejer som letar bland böckerna, killarna verkar vara i minoritet. Utbudet är stort och brett, så det gäller att välja rätt.

Vill få unga att läsa mer

Det är ett projekt av Kulturförvaltningen i Göteborgs stad som har en budget på cirka 100 000 kronor. Samtliga ungdomsbibliotikarier från de olika stadsdelsbiblioteken går gemensamt samman och gör det här för att uppmärksamma läsning.

Är det värt det?

– Absolut! Det är jättekul, särskilt de samtal man får med ungdomarna och att kunna boktipsa, att hitta rätt bok till rätt person, säger Anna Hansson som är barnbibliotekskonsulent.

Så boken är inte död då?

– Absolut inte! Den lever och frodas och det märks verkligen en dag som den här, säger hon.

Alla Värsta boken-släpp 2019

7/4 Vetenskapsfestivalen, Nordstan

11/5 Vårloppis, Guldheden

25/5 Tuvedagen, Tuve

28/5 Pre-pride Mix-gården, Hammarkullen

2/6 Positivparkens dag, Frölunda

4 /6 Hjällbo

6/6 Torslandafestivalen, Torslanda

14/6 West Pride, Bältesspännarparken

16/6 Biskopsgårdens dag, Biskopsgården

14/9 Tellusfestivalen, Bergsjön

10/9 Check-in mässan, Angered

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.