Triumfbågen har klätts in i tyg – enligt konstnären Christos sista önskan

Uppdaterad
Publicerad

Ett år efter den världsberömde bulgariske konstnären Christos bortgång har Triumfbågen blivit föremål för ett postumt konstverk – och slagits in i tyg. Under sitt liv klädde Christo, tillsammans med partnern Jeanne-Claude, in många byggnader och platser världen över.

I två veckor ska Triumfbågen i Paris vara inklädd i 25 000 kvadratmeter silverblått, återvunnet polypropen-tyg, fasthängt med hjälp av sammanlagt 3000 meter rött rep.

Inslagningen av det ikoniska monumentet är den numera avlidne konstnären Christos påhitt. Innan sin död i maj 2020 var han i färd med att färdigställa projektet, men först nu står det alltså klart för världen att beskåda.

Inklädda byggnader

Under sitt långa konstnärsliv, som började redan på 60-talet, gjorde Christo och samarbetspartnern, tillika hustrun, Jeanne-Claude (som dog 2009) det till sitt kännetecken att klä in berömda byggnader och platser. De har bland annat klätt in riksdagshuset i Berlin och bron Pont Neuf i Paris i textil.

Att klä in Triumfbågen kostar totalt 14 miljoner euro – pengar som kommer från försäljning av Christo och Jeanne-Claudes konst och souvenirer.

Christo framför verket Mastaba i London, 2018. Installationen bestod av 7 506 tunnor och flöt på vattnet. Foto: James Veysey / Camera Press
Arbetare i färd med att klä in riksdagshuset i Berlin, 1995. Foto: PAULUS PONIZAK
Bron Pont Neuf i Paris blev ett av Christos och Jeanne-Claudes projekt 1985. Foto: Wolfgang Volz

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer