Kalush Orchestra vann Eurovision Song Contest med låten Stefania. Foto: AP Photo/Luca Bruno

Trots kritiken: EBU står fast vid Eurovisionbeslutet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att EBU meddelat att Eurovision song contest inte kan hållas i Ukraina 2023 kom kritik från såväl Ukraina som den tilltänka reservvärden Storbritannien. Men EBU står fast vid beslutet, skriver organisationen i ett uttalande.

Oleh Psiuk, frontmannen i årets Eurovisionvinnargrupp Kalush Orchestra, de tidigare Eurovisionvinnarna Jamala och Ruslana, Ukrainas kulturminister och tv-bolaget UA:PBC har tidigare i ett öppet brev krävt att Eurovision hålls i Ukraina. Detta efter att Eurovision-arrangören European Braodcasting Union, EBU, meddelat att kriget gör det omöjligt att hålla tävlingen i vinnarlandet.

Kritiken som följde kom både inifrån Ukraina, men även från Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som ansåg att Ukraina förtjänade att stå värd för tävlingen.

Eurovision song contest 2022

Men kritiken påverkar inte beslutet, skriver EBU i ett pressmeddelande under torsdagen.

”Reglerna, som alla deltagande tv-bolag gått med på, slår tydligt fast att evenemanget kan flyttas i en 'force majeure'-situation, som till exempel ett pågående krig”, skriver organisationen och påpekar att inga stora internationella konsertnummer är inplanerade i Ukraina under 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2022

Mer i ämnet